Pečené hovězí na šalvějové omáčce

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1 kg hovězího masa
sůl
pepř
4 stroužky česneku
2 PL nasekané šalvěje
1 PL nasekané petrželky
1 cibule
1 mrkev
100 g celeru
60 g sádla
1 PL rajčatového pyré
5 PL bílého vína
150 ml šlehačky

Postup přípravy receptu

  1. Maso opláchneme, osušíme, opepříme a osolíme.

  2. Česnek najemno nasekáme a vetřeme jej do masa, společně s jednou lžící nasekané petrželky.

  3. Cibuli nasekáme.

  4. Mrkev a celer očistíme, omyjeme a nakrájíme na kousky.

  5. Na rozehřátém tuku maso prudce opečeme ze všech stran. Přidáme najemno nakrájenou zeleninu a rovněž opečeme.

  6. Vmícháme rajčatové pyré, prohřejeme a vše zalijeme bílým vínem.

  7. Přidáme vodu tak, aby maso bylo z poloviny ponořené.

  8. Přikryjeme poklicí a pečeme cca 1 ½ hod. doměkka. Pravidelně poléváme.

  9. Upečené maso vyjmeme z hrnce a udržujeme teplé.

  10. Omáčku propasírujeme přes síto, povaříme, přidáme smetanu a šalvěj.

  11. Necháme přejít varem a dochutíme solí, pepřem, případně přidáme česnek.

  12. Maso nakrájíme na plátky a přelijeme omáčkou.

  13. Podáváme s vařeným bramborem a zeleninou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!