Pečené brambory ve smetanovém pestu ze sušených rajčat

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

5-6 brambor
cca 5 žampionu
3 lžičky rajčatového pesta
120-150 ml smetany 31%
mletý kmín
sůl
trošku oleje
Pesto:
100 g sušených rajčat
1 stroužek česneku
50 ml olivového oleje
30 g piniových ořechů
50 g čerstvé bazalky
2 lžíce parmazánu
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na větší kousky a žampiony taktéž. V pekáčku obojí osolíme a posypeme kmínem. Lehce zakápneme olejem, promícháme a dáme péct přikryté do trouby vyhřáté na 200 st.

  2. Mezitím smícháme smetanu s pestem a solí. Po asi 15 minutách pečení nalijeme na brambory ochucenou smetanu a dopečeme odkryté do měkka. K upečeným bramborám už stačí jen dobrý zeleninový salát.

  3. Na pesto nakrájíme česnek na plátky, přidáme všechny zbývající ingredience a rozmixujeme. Zbylé pesto uchováváme v lednici. Vydrží i několik týdnů a můžeme ho použít do těstovin, na maso, nebo jen tak na bagetu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!