Pečené brambory na rozmarýnu s dresinkem z lučních květů

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

brambory
rozmarýn (čerstvý nebo sušený)
česnek
olej (olivový, slunečnicový apod.)
pepř a sůl
Dresink:
kysaná smetana
luční květy (sedmikráska, hluchavka nachová, ptačinec)

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve brambory oloupeme (u nových není nutné) a nakrájíme na větší kostky. Na plechu je promícháme s olejem, osolíme, opepříme a zasypeme kousky rozmarýnu a utřeným česnekem.

  2. Plech dáme péct do trouby, na začátku můžeme přikrýt poklopem nebo alobalem, pokud poklop nemáme. Pečeme asi na 200 stupňů půl hodiny, pak ještě asi čtvrt hodiny za snížené teploty bez poklopu. To proto, aby se brambory rychleji upekly (s poklopem je to rychlejší), pak se poklop odstraňuje, aby se vytvořila zlatavá kůrčička. Brambory během pečení občas promícháme, aby se nechytaly odspodu.

  3. Brambory chutnají nejlépe ještě horké z trouby. Je to pochoutka, která se dá jíst jen tak, ale skvěle si rozumí i s dresinkem z kysané smetany a bylinek. Do smetany jednoduše nasekáme bylinky, které máme k dispozici. My jsme tentokrát využili luční bylinky a květy (ptačinec, hluchavka, sedmikráska), které nejsou tak aromatické a nebijí se proto s chutí rozmarýnu. Dresink osolíme a opepříme dle chuti, ale nemusíme to přehánět, bylinky sami o sobě chutnají dobře.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!