Pečená vepřová plec s cibulovou omáčkou
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1 kg vepřového plecka
- 4 velká cibule
- 1 lžička Dijonské hořčice
- 10 dkg uzeného špeku
- 3 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- sádlo
- máslo
- 1/2 litru masového vývaru
- hladká mouka
Postup Pečená vepřová plec s cibulovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Vepřovou plec naporcujeme na stejně velké špalíky a hodně osolíme a opepříme. Rozpálíme litinový hrnec a vložíme do něj nakrájený špek s trochou sádla. Necháme vyškvařit do zlaté barvy a vložíme maso, které ze všech stran opečeme.
K opečenému masu přidáme nahrubo nakrájené cibule, česnek a necháme bez podlití pod pokličkou lehce dusit ve vlastní šťávě.
Do hrnce k masu, které po chvilce pustí společně s cibulí vlastní šťávu, přidáme lžičku Dijonské hořčice, podlijeme připraveným vývarem (cca 1/2 litru) a zakryté pečeme v troubě do měkka.
Jakmile je maso měkké a cibule skoro zmizí, maso vyjmeme a do výpeku- šťávy přidáme na zahuštění máslovou jíšku a ponorným mixérem zpracujeme do hladké omáčky. Necháme provařit 10-15 minut.
Dle potřeby můžeme naředit a poté scedíme přes jemné sítko. Podáváme s vařeným bramborem sypaným sekanou petrželovou natí.