Brokolicový krém se sýrovými krutony

Recepty, Polévky

Suroviny

Brokolicový krém:
50 g másla
2 cibule
50 g hladké mouky
2 l kuřecího vývaru
1 kg brokolice
3 dcl smetany na šlehání
muškátový květ nebo nastrouhaný muškát oříšek
2 stroužky česneku
sůl
Sýrové krutony:
5 plátků toustového chleba
5 plátků sýru madeland
panenský olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Z brokolice odkrájíme růžičky, košťál nakrájíme nahrubo.

  2. Na másle zpěníme na jemno nakrájenou cibuli, za stálého míchání zasmahneme mouku, nesmíme nechat spálit, zalijeme trochou vývaru, promícháme metličkou tak, aby se zásmažka krásně ve vývaru rozpustila a vytvořila se taková hustá kašička, pak dolijeme zbytek vývaru, vložíme kusy košťálu, trochu osolíme a vaříme 20-30 minut. Občas zamícháme.

  3. Poté přecedíme, přidáme růžičky brokolice, necháme přejít varem 2-3 minutky a pak rozmixujeme.

  4. Dochutíme muškátovým květem, smetanou, osolíme a nakonec do polévky přidáme 2 stroužky česneku, utřené se solí.

  5. Krém servírujeme s kapkou zakysané smetany a se sýrovými krutony.

  6. Sýrové krutony: Toastový chléb pokapeme olejem, položíme plátky sýra a krátce zapečeme při 200 °C.

  7. Toasty krájíme na malé kostky a vkládáme do polévky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!