Zapečená brokolice se žampiony a bramborami

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

300 g brokolice (i s košťálem)
250 g žampionů (5 větších)
600 g brambor (6 středně velkých)
200 g Eidamu
250 ml smetany na vaření
3 vejce
2 lžičky Mahá koření (lze nahradit drceným kmínem)
sůl
sádlo (na vymazání)
strouhanka (na vysypání zapékací nádoby)

Postup přípravy receptu

  1. Zapneme si troubu.

  2. Všechnu zeleninu si očistíme a nakrájíme. Brambory a košťál brokolice na 5mm silná kolečka. Žampiony překrojíme na polovinu a nakrájíme na plátky široké 1cm. Růžičky brokolice dáme do cedníku, přelijeme vařící vodou a necháme okapat.

  3. Širší kastrol, nebo zapékací mísu vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou.

  4. Dno poklademe polovinou brambor, osolíme a okořeníme Mahá, nebo kmínem. Dále poklademe brokolicí, žampiony a poslední vrstva budou opět brambory. Osolíme, okořeníme a zalijeme smetanou ve které jsme si rozšlehali vejce a promíchali s nastrouhaným sýrem.

  5. Přikryjeme poklicí, nebo druhým dílem mísy a dáme do předehřáté trouby péct na 30 minut.

  6. 10 minut před koncem odstraníme poklici a dopečeme na barvičku. Podáváme s různou zeleninovou přílohou, nebo zeleninovým salátem dle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!