Pečená dýně s uzeninou
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 1 kg očištěné dýně hokaido nebo mexické...
- 250-300 g anglické slaniny, klobásy, choriza... - dle chuti
- sůl
- česnek sušený nebo čerstvý
- bylinky dle chuti: tymián, rozmarýn, bazalka, majoránka...
- mletá paprika sladká nebo pálivá
- máslo nebo olej
- sýr dle chuti - není nutný
Postup Pečená dýně s uzeninou
Postup přípravy receptu
-
Omytou, semínek zbavenou dýni (já použil neloupanou hokaido) pokrájíme na kostky 2-2,5 cm. Slaninu pokrájíme na nudličky.
Dýni se slaninou dáme na máslem nebo olejem mírně vymazaný plech. Nepečeme ve vysoké vrstvě, aby se nám dýně nezačala dusit!
V závislosti na tučnosti uzeniny můžeme před pečením pokapat dýni lehce olejem, ale pokud máme uzeninu tučnější, tuk nám sama při pečení pustí.
Dýni se slaninou ochutíme sušeným česnekem, paprikou, solí, pepřem, bylinkami a dáme péct do předehřáté trouby na 190 stupňů doměkka a dozlatova. Moc nemícháme, abychom dýni zbytečně nerozbili.
Podáváme samostatně nebo s pečivem, bramborovou nebo zeleninovou přílohou...
Kdo má rád sýry, může hotovou dýni posypat rozdrobenou Nivou nebo jiným oblíbeným strouhaným tvrdým sýrem a nechá ještě v teple trouby krátce rozpustit.