Pečená dýně s uzeninou

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 kg očištěné dýně hokaido nebo mexické...
250-300 g anglické slaniny, klobásy, choriza... - dle chuti
sůl
česnek sušený nebo čerstvý
bylinky dle chuti: tymián, rozmarýn, bazalka, majoránka...
mletá paprika sladká nebo pálivá
máslo nebo olej
sýr dle chuti - není nutný

Postup přípravy receptu

  1. Omytou, semínek zbavenou dýni (já použil neloupanou hokaido) pokrájíme na kostky 2-2,5 cm. Slaninu pokrájíme na nudličky.

  2. Dýni se slaninou dáme na máslem nebo olejem mírně vymazaný plech. Nepečeme ve vysoké vrstvě, aby se nám dýně nezačala dusit!

  3. V závislosti na tučnosti uzeniny můžeme před pečením pokapat dýni lehce olejem, ale pokud máme uzeninu tučnější, tuk nám sama při pečení pustí.

  4. Dýni se slaninou ochutíme sušeným česnekem, paprikou, solí, pepřem, bylinkami a dáme péct do předehřáté trouby na 190 stupňů doměkka a dozlatova. Moc nemícháme, abychom dýni zbytečně nerozbili.

  5. Podáváme samostatně nebo s pečivem, bramborovou nebo zeleninovou přílohou...

  6. Kdo má rád sýry, může hotovou dýni posypat rozdrobenou Nivou nebo jiným oblíbeným strouhaným tvrdým sýrem a nechá ještě v teple trouby krátce rozpustit.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!