Panenka s bylinkovým máslem a švédskou omáčkou
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- Vepřová panenka (množství podle počtu osob)
- plátková slanina
- máslo
- čerstvé bylinky (petrželka, bazalka, rozmarýn nebo tymián), kdo co rád
- olej
- Na švédskou studenou omáčku:
- 1 jablko
- 1 polévková lžíce křenu
- 1 polévková lžíce majonézy
- 100 ml bílého vína
- špetka cukru
- sůl
- pepř
Postup Panenka s bylinkovým máslem a švédskou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravíme bylinkové máslo. Do změklého másla vmícháme na jemno posekané bylinky a špetku soli. Necháme v lednici opět mírně ztuhnout.
Panenku očistíme a nakrájíme na špalíky, osolíme, opepříme. Do každého kousku masa vytvoříme ostrým nožem shora otvor a naplníme jej bylinkovým máslem. Špalíky omotáme slaninou a upevníme provázkem.
Na omáčku nastrouháme nahrubo jablko, zalijeme vínem a dusíme, dokud se tekutina nevstřebá a nevypaří. Necháme vychladnout, poté přimícháme majonézu a křen, dochutíme cukrem, solí a pepřem. Necháme v lednici vychladit.
Maso opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji, tak 2 minuty z každé strany, nejprve naplněnou stranou dolů. A pokusíme se opéct i slaninu z boku.
Maso vyjmeme, uchováme v teple. Z výpeku slijeme přebytečný tuk, podlijeme cca 2 lžíce vody a necháme rozpustit připečené kousíčky. Nakonec přidáme i trochu bylinkového másla, kterým na talíři přelijeme maso. Před podáváním odstraníme z masa provázek.