Ořechové švýcarky
Recepty, MoučníkySuroviny
- na omládek:
- 100 g vlažné vody
- 18-20 g droždí
- necelá lžička sladěnky
- 120 g hladké mouky
- - dobře promícháme a necháme ais 60 mniut kynout
- Dále:
- 90 g vody
- 100 g zcela povoleného másla
- 80 g cukru
- vanilkový cukr
- špetka soli
- 350 g hladké mouky
- náplň:
- trochu másla na potření
- mleté ořechy
- vanilkový cukr
Postup Ořechové švýcarky
Postup přípravy receptu
-
K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin na těsto a vymísíme ho dohladka. V teple místnosti necháme těsto vykynout asi 1-1,5 hodiny, během té doby ho asi 2x prohněteme.
Z vykynutého těsta vyválíme tenčí plát, potřeme rozpuštěným máslem, posypeme ořechy a vanilkovým cukrem a kdo má rád, může třeba i trochou perníkového koření.
Zavineme v pevnou roládu a nakrájíme na trojúhelníky s maličko širší špičkou. Pak švýcarky promáčkneme tenčí pomoučněnou rukojetí vařečky, necháme vykynout, potřeme vejcem a upečeme (180-190°C/asi 20 minut – netřeba péct do vypečení kůrky).