Ořechové koláčky (cukroví)

Recepty, Cukroví

Suroviny

1 kg krupičky (nebo krupice)
600 g rostlinneho tuku na pečeni (idealne s maslovou prichuti)
1 hrnek (200 ml) hladké mouky
100 ml růžové vody (esence z růží)
250 g vlašských ořechů
2 lžíce moučkového cukru
1 lžička skořice

Postup přípravy receptu

  1. Zaklad testa je nutne pripravit si den predem. Zmekly tuk a krupicku promichame.

  2. Smes asi 10 minut poradne treme v dlanich a protlacujeme mezi prsty, cimz dostaneme jakousi mokrou drobenku.

  3. Prikryte nechame do druheho dne odpocinout.

  4. Ulezenim pres noc krupicka trochu povoli. Rano do smesi zapracujeme mouku a ruzovou vodu. Vypracujeme mekke, kompaktni, lehce drolive testo.

  5. Na hrubo umlete orechy smichame s cukrem a skorici.

  6. Z testa tvorime kulicky (o hmotnosti asi 15 g). Pomoci ukazovacku do kazde kulicky vyhloubime jamku, tim dostaneme ovalny kosicek, ktery naplnime lzickou orechove naplne.

  7. Kosicek uzavreme, stlacime do tvaru bonbonu a pomoci klesticek po obvodu upravime do podoby kvetu. Lze pouzit vroubkove kleste urcene ke zdobeni dortu a marcipanu, viz. odkaz nize.

  8. Takto pripravene kolacky prendame na plech vylozeny pecicim papirem a pri 200 stupnich (horni a dolni ohrev) 20 minut peceme.

  9. Po vychladnuti pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!