Ořechové koláčky (cukroví)
Recepty, CukrovíSuroviny
- 1 kg krupičky (nebo krupice)
- 600 g rostlinneho tuku na pečeni (idealne s maslovou prichuti)
- 1 hrnek (200 ml) hladké mouky
- 100 ml růžové vody (esence z růží)
- 250 g vlašských ořechů
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 lžička skořice
Postup Ořechové koláčky (cukroví)
Postup přípravy receptu
-
Zaklad testa je nutne pripravit si den predem. Zmekly tuk a krupicku promichame.
Smes asi 10 minut poradne treme v dlanich a protlacujeme mezi prsty, cimz dostaneme jakousi mokrou drobenku.
Prikryte nechame do druheho dne odpocinout.
Ulezenim pres noc krupicka trochu povoli. Rano do smesi zapracujeme mouku a ruzovou vodu. Vypracujeme mekke, kompaktni, lehce drolive testo.
Na hrubo umlete orechy smichame s cukrem a skorici.
Z testa tvorime kulicky (o hmotnosti asi 15 g). Pomoci ukazovacku do kazde kulicky vyhloubime jamku, tim dostaneme ovalny kosicek, ktery naplnime lzickou orechove naplne.
Kosicek uzavreme, stlacime do tvaru bonbonu a pomoci klesticek po obvodu upravime do podoby kvetu. Lze pouzit vroubkove kleste urcene ke zdobeni dortu a marcipanu, viz. odkaz nize.
Takto pripravene kolacky prendame na plech vylozeny pecicim papirem a pri 200 stupnich (horni a dolni ohrev) 20 minut peceme.
Po vychladnuti pocukrujeme.