Ořechové dortíky
Recepty, CukrovíSuroviny
- 300 g celozrnné špaldové mouky
- 300 g celozrnné pšeničné mouky
- 240 g mletých vlašských ořechů
- 80 g obilného mléka OvesMilk (sušený nápoj)
- 60 g rýžového sladu
- 400 g másla
- 2 vejce
- hořká čokoláda
- ořechy na ozdobu
- náplň:
- 75 g vlašských ořechů
- 60 ml rýžového mléka (sušený nápoj + voda dle návodu)
- 10 g obilného mléka OvesMilk (sušený nápoj)
- 40 g másla
- 20 g fruktosy
- 10 g vanilkové fruktosy (,,vanilkový cukr light)
- 1-2 lžíce rumu (nebo pár kapek rumové esence)
Postup Ořechové dortíky
Postup přípravy receptu
-
Suché ingredience dáme do mísy, přidáme slad, vejce a nakrájené máslo. Vypracujeme těsto, zabalíme do fólie a necháme nejméně 1 hod odpočinout v chladu.
Těsto rychle propracujeme, vyválíme a vykrojíme si kolečka o průměru 6 cm.
Přeneseme na pečící papír a pečeme 20 min při 150°C.
Uložíme do chladu a před Vánoci slepíme krémem, namočíme nebo polijeme hořkou čokoládou a navrch můžeme dát oříšky. (Já raději dodělávám ještě tentýž den a do Vánoc zamrazím).
Náplň: Vlažné mléko promícháme s mletými ořechy. Necháme vychladnout, přidáme máslo a cukr. Nakonec ovoníme rumem. Poté už jen stačí náplní slepit cukroví.
Vykrajování: Pro mnohé kuchařky asi bude tento odstaveček nepoužitelný, ale najde se i spousta začátečnic, které ho jistě uvítají.
Těsto po vyndání z ledničky necháme 10-15 min. povolit a poté krátce propracujeme v ruce, aby šlo dobře vyválet. Je lepší si v ruce rovnou vytvarovat placku, kterou poté vložíme mezi potravinovou fólii a vyválíme do požadované tloušťky. Poté sejmeme vrchní část fólie, aby se těsto odlepilo a zpátky přikryjeme (ale nepřimačkávat, jen volně položit). Totéž uděláme z druhé strany. Pokud nám těsto moc lepí, dáme takto vyválený plát i s fólií do lednice nebo na pár minut za okno. Těsto se zchladí a lépe se s ním pracuje. Poté už stačí vykrajovat a dát na pečící papír. Já osobně raději vykrojím jeden kus, přendám na plech a pak teprve vykrojím další a takto stále dokola, jelikož se mi stalo, že když jsem nejdříve vykrojila tvar po celém těstě a pak teprve chtěla přendavat, tak těsto mezitím povolilo a hůře se přenášelo.