Ořechové dortíky

Recepty, Cukroví

Suroviny

300 g celozrnné špaldové mouky
300 g celozrnné pšeničné mouky
240 g mletých vlašských ořechů
80 g obilného mléka OvesMilk (sušený nápoj)
60 g rýžového sladu
400 g másla
2 vejce
hořká čokoláda
ořechy na ozdobu
náplň:
75 g vlašských ořechů
60 ml rýžového mléka (sušený nápoj + voda dle návodu)
10 g obilného mléka OvesMilk (sušený nápoj)
40 g másla
20 g fruktosy
10 g vanilkové fruktosy (,,vanilkový cukr light)
1-2 lžíce rumu (nebo pár kapek rumové esence)

Postup přípravy receptu

  1. Suché ingredience dáme do mísy, přidáme slad, vejce a nakrájené máslo. Vypracujeme těsto, zabalíme do fólie a necháme nejméně 1 hod odpočinout v chladu.

  2. Těsto rychle propracujeme, vyválíme a vykrojíme si kolečka o průměru 6 cm.

  3. Přeneseme na pečící papír a pečeme 20 min při 150°C.

  4. Uložíme do chladu a před Vánoci slepíme krémem, namočíme nebo polijeme hořkou čokoládou a navrch můžeme dát oříšky. (Já raději dodělávám ještě tentýž den a do Vánoc zamrazím).

  5. Náplň: Vlažné mléko promícháme s mletými ořechy. Necháme vychladnout, přidáme máslo a cukr. Nakonec ovoníme rumem. Poté už jen stačí náplní slepit cukroví.

  6. Vykrajování: Pro mnohé kuchařky asi bude tento odstaveček nepoužitelný, ale najde se i spousta začátečnic, které ho jistě uvítají.

  7. Těsto po vyndání z ledničky necháme 10-15 min. povolit a poté krátce propracujeme v ruce, aby šlo dobře vyválet. Je lepší si v ruce rovnou vytvarovat placku, kterou poté vložíme mezi potravinovou fólii a vyválíme do požadované tloušťky. Poté sejmeme vrchní část fólie, aby se těsto odlepilo a zpátky přikryjeme (ale nepřimačkávat, jen volně položit). Totéž uděláme z druhé strany. Pokud nám těsto moc lepí, dáme takto vyválený plát i s fólií do lednice nebo na pár minut za okno. Těsto se zchladí a lépe se s ním pracuje. Poté už stačí vykrajovat a dát na pečící papír. Já osobně raději vykrojím jeden kus, přendám na plech a pak teprve vykrojím další a takto stále dokola, jelikož se mi stalo, že když jsem nejdříve vykrojila tvar po celém těstě a pak teprve chtěla přendavat, tak těsto mezitím povolilo a hůře se přenášelo.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!