Olivové bagetky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Kvásek:
10 g droždí (čerstvého)
2 lžíce vlažné vody
1/2 lžičky cukru
200 g polohrubé mouky
100 g pohankové mouky
150 ml syrovátky z odkapané směsi tvarohu, zakysanky a jogurtu
100 ml oleje
1 lžička soli
1 lžička sušeného česneku
hrst pokrájených černých oliv
1/2 hrnku strouhaného parmazánu
2 lžíce rozpuštěného másla

Postup přípravy receptu

  1. Necháme vzejít kvásek, přidáme obě mouky, syrovátku, sůl, česnek a olej a vypracujeme vláčné nelepivé těsto. Na teplém místě a přikryté necháme asi hodinu kynout (zdvojnásobí objem).

  2. Zapracujeme nadrobno pokrájené olivy a rozdělíme na jednotlivé kousky - mně vyšlo osm dílků. Ty rukou roztlačíme do oválu, posypeme parmazánem, zatočíme do roládek a na plechu s pečícím papírem - a přikryté - necháme opět v teple kynout.

  3. Zhruba po půl hodině ostrým nožem nařízneme vršek baget, můžeme potřít máslem a dáme péci asi na 20-25 minut do trouby vyhřáté na 170 st.C. Upečené horké bagety potřeme rozpuštěným máslem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!