Jehněčí kýta se zeleninovo-sýrovou omáčkou
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 2 plátky jehněčí kýty
- 4-5 větších stroužků česneku
- 1 stonek rozmarýnu
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 kus petržele
- 1/2 menšího celeru
- 2-3 dcl červeného suchého vína
- 1 kelímek bílého jogurtu
- 1/2 kelímku sladké 12% smetany
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- 3 kuličky celého pepře
- 2 trojúhelníčky taveného sýra
- sůl
- pepř
- podle chuti cukr
- popřípadě citrónová šťáva
Postup Jehněčí kýta se zeleninovo-sýrovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Jehněčí maso silně potřeme česnekem smíchaným se solí, pepřem a olejem a necháme přes noc marinovat.
Na oleji orestujeme cca 15 minut na kostičky nakrájenou zeleninu s bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem. Přidáme maso, a z obou stran necháme zatáhnout. Přidáme nakrájenou cibuli, rozmarýn, mírně orestujeme a zalijeme červeným vínem.
Maso přiklopíme a na cca 180°C pečeme v troubě zhruba 90 minut do změknutí masa. Pokud je potřeba během pečení ještě podlijeme vínem. Pak maso vyjmeme a ponecháme v teple.
Zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem a mírně stále provařujeme. Přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, bílý jogurt a sladkou smetanu. Opět provaříme, aby se sýr rozvařil.
Pokud chceme, dochutíme citronovou šťávou, popřípadě cukrem, dosolíme, dopepříme podle chuti. Podáváme nejlépe s knedlíkem.