Jehněčí kýta se zeleninovo-sýrovou omáčkou

Recepty, Jiné maso

Suroviny

2 plátky jehněčí kýty
4-5 větších stroužků česneku
1 stonek rozmarýnu
1 cibule
1 mrkev
1 kus petržele
1/2 menšího celeru
2-3 dcl červeného suchého vína
1 kelímek bílého jogurtu
1/2 kelímku sladké 12% smetany
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
3 kuličky celého pepře
2 trojúhelníčky taveného sýra
sůl
pepř
podle chuti cukr
popřípadě citrónová šťáva

Postup přípravy receptu

  1. Jehněčí maso silně potřeme česnekem smíchaným se solí, pepřem a olejem a necháme přes noc marinovat.

  2. Na oleji orestujeme cca 15 minut na kostičky nakrájenou zeleninu s bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem. Přidáme maso, a z obou stran necháme zatáhnout. Přidáme nakrájenou cibuli, rozmarýn, mírně orestujeme a zalijeme červeným vínem.

  3. Maso přiklopíme a na cca 180°C pečeme v troubě zhruba 90 minut do změknutí masa. Pokud je potřeba během pečení ještě podlijeme vínem. Pak maso vyjmeme a ponecháme v teple.

  4. Zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem a mírně stále provařujeme. Přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, bílý jogurt a sladkou smetanu. Opět provaříme, aby se sýr rozvařil.

  5. Pokud chceme, dochutíme citronovou šťávou, popřípadě cukrem, dosolíme, dopepříme podle chuti. Podáváme nejlépe s knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!