Šťavnatá jehněčí plec na rozmarýnu a česneku
Recepty, Dietní receptySuroviny
- Maso:
- 1,6 kg jehněčí plece
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky himalájské nebo mořské soli
- 1 lžička 4 druhů pepře anebo klasický černý pepř
- 1 velká cibule
- 1,5 hlavičky česneku
- větvičky čerstvého rozmarýnu
- 250 ml vody
- Omáčka:
- 3 mrkve
- 1 petržel
- 1 lžíce bezlepkové mouky (Doves Farm nebo Jizerka)
- 250 ml vody nebo 125 ml vody a 125 ml červeného vína
- sůl a pepř na dochucení
- Příloha:
- 3 brambory na porci
- sůl (himalájská nebo mořská)
- větvičky čerstvého rozmarýnu
- olivový olej
Postup Šťavnatá jehněčí plec na rozmarýnu a česneku
Postup přípravy receptu
-
Příprava masa: Troubu předehřejeme na 250 °C (elektrická) / 230 °C (horkovzdušná). Vetřeme sůl do masa, opepříme a polijeme olivovým olejem. Použijeme tenký, ostrý nůž, abychom mohli provést cca 16 hlubokých řezů. Do řezu vložíme kousek rozmarýnu s česnekem (viz foto). Na dno pekáče dáme nakrájenou cibuli na kolečka a několik stroužků česneku, rozkrojených na půlky. Navrch položíme maso a podlijeme ještě vodou. Zakryjeme víkem anebo dvojitou vrstvou alobalu. Vložíme do trouby a snížíme teplotu na 175 °C (elektrika) / 150 °C (horko vzduch). Pečeme zakryté po dobu 3 hodin. Potom odstraníme alobal (odkryjeme) a přidáme k masu nakrájenou mrkev a petržel na malé kousky. Zvýšíme teplotu trouby na 200 °C a pečeme dalších 30 minut, dokud kůžička nebude křehká a zelenina měkká. Nyní by se maso mělo krásně rozpadat. Odstraníme maso z pekáče a přeneseme na talíř. Zakryjeme maso alobalem, několika utěrkami a necháme ho odpočívat po dobu 20-30 minut. Potom podáváme.
Příprava omáčky: Poloviční množství upečené zeleniny vyndáme z pekáče a použijeme jako přílohu k masu. Zbytek zeleniny (cibule, česnek, mrkev a petržel) s výpečkem z masa zaprášíme moukou, zamícháme, přidáme trochu vody a vše rozmixujeme. Dochutíme solí a pepřem. Necháme vařit 1 až 2 minuty, dokud omáčka nezhoustne.
Příprava brambor: Brambory nakrojíme do 3/4 na ježka (viz foto), posolíme a posypeme rozmarýnem. Polijeme olivovým olejem anebo použijeme olej ve spreji. Přidáme do trouby v době, kdy přidáváme do trouby mrkev s petrželí. Necháme péct ve spodní části trouby (dolní rošt pod masem) 45 min. Maso vyndaváme o 15 min dříve, aby si odpočinulo.