Šťavnatá jehněčí plec na rozmarýnu a česneku

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

Maso:
1,6 kg jehněčí plece
2 lžíce olivového oleje
2 lžičky himalájské nebo mořské soli
1 lžička 4 druhů pepře anebo klasický černý pepř
1 velká cibule
1,5 hlavičky česneku
větvičky čerstvého rozmarýnu
250 ml vody
Omáčka:
3 mrkve
1 petržel
1 lžíce bezlepkové mouky (Doves Farm nebo Jizerka)
250 ml vody nebo 125 ml vody a 125 ml červeného vína
sůl a pepř na dochucení
Příloha:
3 brambory na porci
sůl (himalájská nebo mořská)
větvičky čerstvého rozmarýnu
olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Příprava masa: Troubu předehřejeme na 250 °C (elektrická) / 230 °C (horkovzdušná). Vetřeme sůl do masa, opepříme a polijeme olivovým olejem. Použijeme tenký, ostrý nůž, abychom mohli provést cca 16 hlubokých řezů. Do řezu vložíme kousek rozmarýnu s česnekem (viz foto). Na dno pekáče dáme nakrájenou cibuli na kolečka a několik stroužků česneku, rozkrojených na půlky. Navrch položíme maso a podlijeme ještě vodou. Zakryjeme víkem anebo dvojitou vrstvou alobalu. Vložíme do trouby a snížíme teplotu na 175 °C (elektrika) / 150 °C (horko vzduch). Pečeme zakryté po dobu 3 hodin. Potom odstraníme alobal (odkryjeme) a přidáme k masu nakrájenou mrkev a petržel na malé kousky. Zvýšíme teplotu trouby na 200 °C a pečeme dalších 30 minut, dokud kůžička nebude křehká a zelenina měkká. Nyní by se maso mělo krásně rozpadat. Odstraníme maso z pekáče a přeneseme na talíř. Zakryjeme maso alobalem, několika utěrkami a necháme ho odpočívat po dobu 20-30 minut. Potom podáváme.

  2. Příprava omáčky: Poloviční množství upečené zeleniny vyndáme z pekáče a použijeme jako přílohu k masu. Zbytek zeleniny (cibule, česnek, mrkev a petržel) s výpečkem z masa zaprášíme moukou, zamícháme, přidáme trochu vody a vše rozmixujeme. Dochutíme solí a pepřem. Necháme vařit 1 až 2 minuty, dokud omáčka nezhoustne.

  3. Příprava brambor: Brambory nakrojíme do 3/4 na ježka (viz foto), posolíme a posypeme rozmarýnem. Polijeme olivovým olejem anebo použijeme olej ve spreji. Přidáme do trouby v době, kdy přidáváme do trouby mrkev s petrželí. Necháme péct ve spodní části trouby (dolní rošt pod masem) 45 min. Maso vyndaváme o 15 min dříve, aby si odpočinulo.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!