Kysané zelí zahuštěné - rychlé a jednoduché
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 1 PL sádla
- (místo sádla lze použít cca 100 g slaniny anglické nakrájené na kostičky)
- 1 střední cibule - nakrájet najemno
- 500 g kysané zelí (červené nebo bílé)
- voda dle potřeby
- kmín
- 1 bobkový list
- cukr podle chuti
- na zahuštění cca 1 PL mouky polohrubé
- (nebo 1 střední syrový brambor jemně nastrouhaný)
Postup Kysané zelí zahuštěné - rychlé a jednoduché
Postup přípravy receptu
-
Zelí ochutnat a je-li moc kyselé, vymačkat z něj lák - ale nevylévat, uschovat !!!
Sádlo rozpustit (nebo slaninu trochu vyškvařit a škvarečky vyndat).
Na tuku zpěnit cibuli - množství podle chuti.
Potom vložit zelí bez láku, podlít vodou, přidat kmín, bobkový list a dusit téměř doměkka.
Kyselost regulovat přiléváním láku ze zelí. Nakonec dochutit cukrem, příp.solí a kdo má rád i pepřem.
Na zahuštění zaprášit moukou nebo přidat jemně nastrouhaný brambor a nechat ještě provařit.
Při podávání lze posypat osmaženou cibulí nebo škvarečky.
A co k tomu? Kdo co rád – knedlíky bramborové, houskové, špekové, nebo vařené brambory, vařené těstoviny, vše nejlépe i s masem, ať už pečeným či uzeným. Já mám ráda i samotné zelí.