Kysané zelí zahuštěné - rychlé a jednoduché

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

1 PL sádla
(místo sádla lze použít cca 100 g slaniny anglické nakrájené na kostičky)
1 střední cibule - nakrájet najemno
500 g kysané zelí (červené nebo bílé)
voda dle potřeby
kmín
1 bobkový list
cukr podle chuti
na zahuštění cca 1 PL mouky polohrubé
(nebo 1 střední syrový brambor jemně nastrouhaný)

Postup přípravy receptu

  1. Zelí ochutnat a je-li moc kyselé, vymačkat z něj lák - ale nevylévat, uschovat !!!

  2. Sádlo rozpustit (nebo slaninu trochu vyškvařit a škvarečky vyndat).

  3. Na tuku zpěnit cibuli - množství podle chuti.

  4. Potom vložit zelí bez láku, podlít vodou, přidat kmín, bobkový list a dusit téměř doměkka.

  5. Kyselost regulovat přiléváním láku ze zelí. Nakonec dochutit cukrem, příp.solí a kdo má rád i pepřem.

  6. Na zahuštění zaprášit moukou nebo přidat jemně nastrouhaný brambor a nechat ještě provařit.

  7. Při podávání lze posypat osmaženou cibulí nebo škvarečky.

  8. A co k tomu? Kdo co rád – knedlíky bramborové, houskové, špekové, nebo vařené brambory, vařené těstoviny, vše nejlépe i s masem, ať už pečeným či uzeným. Já mám ráda i samotné zelí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!