Vícezrnný chleba z formy
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 120 g pšeničné celozrnné mouky
- 380 g hladké mouky
- 300-320 g vody
- 40 g lněného semínka
- 10 g sezamu
- 40 g oleje
- lžička cukru
- 2 lžičky soli
- 13-15 g čerstvého droždí
- 100 g hrubě mletého žita
- 100 g vody
- - necháme aspoň 12 hodin předem nabobtnat
Postup Vícezrnný chleba z formy
Postup přípravy receptu
-
V troše vody z odváženého množství rozmícháme cukr, droždí a několik lžic mouky (taktéž z odváženého) a necháme asi 20-30 minut kynout.
Přidáme zbytek všech surovin včetně namočeného žita a vymísíme těsto, které necháme asi půl hodiny odpočinout. (Vodu přidáváme postupně, těsto nemusí pevně držet tvar - bude se péct ve formě.)
Pak těsto promícháme a urovnáme ho do máslem vymazané chlebové formy. Necháme 1-1,5 hodiny vykynout a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/přibližně 40-45 minut).