Toustový vícezrnný chléb

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Rozkvas:
30 g žitného kvásku
150 g vody
150 g pšeničné chlebové mouky
– promícháme a zakryté necháme asi 10-12 hodin prokvasit
Zápara:
100 g hrubě mletého žita
100 g teplé vody
– alespoň 2 hodiny před zaděláním těsta necháme nabobtnat
Dále:
350 g hladké mouky
130-140 g vody
40 g lněného semínka
10 g sezamu
50 g oleje
2 lžičky soli
lžička cukru
2-3 g čerstvého droždí

Postup přípravy receptu

  1. K hotovému rozkvasu přidáme nabobtnané žito, zbytek mouky i ostatní suroviny a uhněteme těsto. Po kratším odpočinku (30-40 minut) ho znovu promíchneme a urovnáme do dobře vymazané formy.

  2. Zakryté necháme znovu nakynout a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/asi 45 minut – pekla jsem trochu déle, chleba má tmavší hřbet).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!