Toustový vícezrnný chléb
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Rozkvas:
- 30 g žitného kvásku
- 150 g vody
- 150 g pšeničné chlebové mouky
- – promícháme a zakryté necháme asi 10-12 hodin prokvasit
- Zápara:
- 100 g hrubě mletého žita
- 100 g teplé vody
- – alespoň 2 hodiny před zaděláním těsta necháme nabobtnat
- Dále:
- 350 g hladké mouky
- 130-140 g vody
- 40 g lněného semínka
- 10 g sezamu
- 50 g oleje
- 2 lžičky soli
- lžička cukru
- 2-3 g čerstvého droždí
Postup Toustový vícezrnný chléb
Postup přípravy receptu
-
K hotovému rozkvasu přidáme nabobtnané žito, zbytek mouky i ostatní suroviny a uhněteme těsto. Po kratším odpočinku (30-40 minut) ho znovu promíchneme a urovnáme do dobře vymazané formy.
Zakryté necháme znovu nakynout a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/asi 45 minut – pekla jsem trochu déle, chleba má tmavší hřbet).