Máslový toustový chleba
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 440 hladké mouky
- 10 g sójové mouky (nebo dát celkem 450 g hladké mouky)
- 8 - 10 g soli
- 45 g másla
- 250 g (ml) vody
- 1 malá zarovnaná lžička krupicového cukru
- 15 g čerstvého droždí
Postup Máslový toustový chleba
Postup přípravy receptu
-
Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto. Nejlépe to půjde v domácí pekárně. Jako první do nádoby vlijeme vlažnou vodu a přidáme rozpuštěné, ale vlahé máslo. Obě dvě mouky smícháme dohromady, prosijeme a ještě zamícháme sůl. Vsypeme do nádoby na tekuté ingredience, nahoru dáme lžičku cukru a rozdrobené droždí. Zvolíme program Těsto.
Vykynuté těsto vyjmeme na lehce pomoučený vál, zpracujeme do bochánku a následně vyválíme šišku. Vložíme do hranaté chlebíčkové formy vyložené pásem papíru na pečení. Forma může být o délce 30 cm, ale i delší. Těsto necháme ve formě vykynout.
Vykynuté těsto ve formě shora orosíme rozprašovačem vlažnou vodou a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 20 minut při 210°C a pak zhruba 20-25 minut při 180 - 185°C.
Upečený chléb vyjmeme z formy a necháme zchladnout na mřížce.