Polévka ze žampiónů s máslovými krustičkami
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 malá cibule
- 0,5 kg žampiónů zahradních
- 0,5 l mléka
- 3 vrchovaté lžíce zakysané smetany
- 2-4 lžíce hladké mouky
- 10 kuliček pepře
- 6 kuliček nového koření
- 1-2 bobkové listy
- 3-4 lžičky houbového koření
- několik krajíců chleba
- olivový olej
- máslo
- sůl
- ocet
- eventuálně cukr
- bylinky na ozdobu
Postup Polévka ze žampiónů s máslovými krustičkami
Postup přípravy receptu
-
Na olivovém oleji osmahneme drobně krájenou cibulku, až zezlátne, kápneme trošku vody, necháme vysmahnout vodu a opět smažíme a hlavně mícháme, asi dvě-tři minuty. Přidáme na kostičky nakrájené žampióny, necháme chvilku osmahnout a zalijeme vodou, aby byly potopené. Přidáme houbové koření. Do sítka na koření dáme koření a vložíme do hrnce k žampiónům. Do mléka zakvrdláme mouku, podle toho, jak chcete mít polévku hustou, a zakysanou smetanu.
Krajíce chleba nakrájíme na kostičky, viz obr. další fotografie. Na pánev nalijeme olivový olej a přidáme asi 5 dkg másla, pak ho budeme podle potřeby přidávat. Na rozehřátý omastek nasypeme kostičky chleba. Stále obracíme, pokud někdo umí přehazovat, tak se má. Občas je třeba přidat kousek másla, aby se kostičky pěkně opekly. Jsou hotové, až když vzniknou krustičky voňavé máslem a úžasně křupavé. Pak se v polévce nerozmáčí.
Zatím se nám uvařily žampióny, mouku v mléce a smetaně pořádně zamícháme a pomalu lijeme do polévky, za stálého míchání chvíli povaříme, aby nebyla cítit mouka. Vyndáme sítko s kořením, je-li třeba dosolíme, přisladíme a opatrně po troškách přiléváme ocet, abychom nepřekyselili. Krustičky se přidávají do polévky na talíři, kdo kolik chce. Máslové krustičky ovoní polévku máslem, takže se do polévky už máslo nepřidává. Pokud by se vám zdála polévka moc hustá, může se naředit převařenou vodou. Ozdobit bylinkami.