Obrácený jablečný koláč s ořechy

Recepty, Moučníky

Suroviny

NÁPLŇ:
400 g jablek
1 citron
30 g másla
70 g cukru
50 g marmelády (nebo brusinkový kompot)
50 g vlašských ořechů
TĚSTO:
180 g polohrubé mouky
80 g cukru
80 g másla
1 vejce
5-6 lžic mléka
1 vanilkový cukr
1/3 prášku do pečiva

Postup přípravy receptu

  1. Jablka oloupeme, vyjádříme a nakrájíme na plátky asi 1 cm silné. Ihned pokapeme šťávou z celého citrónu.

  2. Formu pečlivě vymažeme rozehřátým máslem (30g). Dno posypeme cukrem (70g), na něj rozložíme kolečka z jablek. Otvory po jádřincích vyplníme marmeládou, do mezer mezi jednotlivými kusy jablek nasypeme vlašské ořechy.

  3. Máslo, cukr a vejce ušleháme, přidáme vanilkový cukr a prosátou mouku s kypřícím práškem. Dle potřeby přidáváme mléko.

  4. Těstem pokryjeme jablka a dáme do vyhřáté trouby na 190 stupňů. Při této teplotě pečeme asi 10 minut. Teplotu snížíme na 180 stupňů a pečeme ještě asi 15 minut (pomůže nám osvědčená špejle). Upečený koláč necháme chvíli vychladnout a vyklopíme (spodek nahoře). Podáváme (pokud možno) teplé.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!