Nepečený piškotový dezert s tvarohem a jablky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 3 lžíce kalvádosu
- 4 plátky želatiny
- 700 g jablek
- 80 g krupicového cukru
- 1 sáček skořicového cukru
- 100 ml vody
- šťáva z 0,5 citronu
- 400 g měkkého tvarohu
- 50 g moučkového cukru
- 200 ml smetany ke šlehání
- cukrářské piškoty
- Poleva:
- 100 g hořké čokolády
- 2 lžíce zakysané smetany
- cukrářské perličky
- filigrány
Postup Nepečený piškotový dezert s tvarohem a jablky
Postup přípravy receptu
-
V podstatě je to variace na tradiční šarlotu, pyré se ovšem nespojuje pudinkem, ale želatinou a zjemněné je navíc smetanovou pěnou. Výsledkem je lahodný dezert z formy na chlebíček, který leckoho příjemně překvapí. Příprava dezertu je sice snadná a rychlá, ale přece jen se jí vyplatí zhostit s větším časovým předstihem. Složený ve formě sice v chladničce ztuhne již za cca 2 hodiny, ale je také zapotřebí, aby se v náplni patřičně rozležely a zvláčněly použité piškoty. Dětské zvlhnou takřka okamžitě, ale cukrářské už nějaký čas vyžaduji. Uložte tedy chlebíček v chladničce klidně přes noc! A ještě jedno doporučeni: V předpisu jsme nechali želatinu nabobtnat v kalvádosu, tedy pálence z jablek, která dezert fantasticky navoní. Pokud jej ovšem hodláte nabídnout dětem, potom použijte místo alkoholu vodu.
JAK NA TO: V předstihu nechte nabobtnat v troše kalvádosu na kousky nastříhané želatinové plátky. Jablka oloupejte a zbavena jádřinců nahrubo nastrouhejte. V kastrolu na plotnu k nim přidejte krupicový i skořicový cukr, přilijte dle potřeby vodu a vše krátce poduste.
Po odstavení k pyré přidejte citronovou šťávu a nechte v něm rozpustit nabobtnalou želatinu.
Zvlášť vymíchejte tvaroh s moučkovým cukrem a šlehačkou vypracovanou ze smetany, pěnu vmíchejte do chladnoucího pyré a zvolna vše stěrkou propracujte. Část hmoty rozetřete na dno formy na chlebíček (cca 30 x 11 cm) vyložené folií a uložte do ní vrstvu piškotů. Přidejte další náplň a piškoty. Takto pokračujte, dokud formu nenaplníte (nahoře budou piškoty), obsah překryjte přebývající folii po stranách, zatižte jej prkénkem a nechte vše v chladu ztuhnout a proležet, nejlépe do druhého dne.
Z formy vyklopený dezert potřete na povrchu rozehřátou čokoládou vymíchanou se zakysanou smetanou a přidejte dekoraci např. v podobě čoko filigránů a perliček.