Sladké máslové loupáky měkké jako pavučinka
Recepty, MoučníkySuroviny
- 300 g špaldové mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 60 g krupicového cukru
- 50 g změklého másla
- 1/2 kostky čerstvého droždí
- hrnek vlažného mléka
- špetka soli
- 1 vejce
- chia semínka na posypání
Postup Sladké máslové loupáky měkké jako pavučinka
Postup přípravy receptu
-
Jako první připravíme kvásek. Do mísy rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, přidáme vlažné mléko, promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
Když máme kvásek vzešlý, přidáme k němu prosáté obě mouky, změklé máslo, cukr a špetku soli. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, které dáme na teplé místo vykynout.
Z vykynutého těsta uděláme dva bochánky. Z každého bochánku vyválíme plát, který rozdělíme na šest pokud možno stejných trojúhelníků.
Z každého trojúhelníku začneme pomalu rolovat sladké loupáky (rolujeme vždy od širší strany dolů ke špičce), loupáky stočíme mírně spojem dolů.
Loupáky ještě necháme kynout na plechu zhruba 30 minut. Před pečením je ještě potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme chia semínky.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 15 minut do zlatova. Nakonec hotové loupáky můžeme pocukrovat.