Sladké máslové loupáky měkké jako pavučinka

Recepty, Moučníky

Suroviny

300 g špaldové mouky
200 g polohrubé mouky
60 g krupicového cukru
50 g změklého másla
1/2 kostky čerstvého droždí
hrnek vlažného mléka
špetka soli
1 vejce
chia semínka na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Jako první připravíme kvásek. Do mísy rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, přidáme vlažné mléko, promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek.

  2. Když máme kvásek vzešlý, přidáme k němu prosáté obě mouky, změklé máslo, cukr a špetku soli. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, které dáme na teplé místo vykynout.

  3. Z vykynutého těsta uděláme dva bochánky. Z každého bochánku vyválíme plát, který rozdělíme na šest pokud možno stejných trojúhelníků.

  4. Z každého trojúhelníku začneme pomalu rolovat sladké loupáky (rolujeme vždy od širší strany dolů ke špičce), loupáky stočíme mírně spojem dolů.

  5. Loupáky ještě necháme kynout na plechu zhruba 30 minut. Před pečením je ještě potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme chia semínky.

  6. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 15 minut do zlatova. Nakonec hotové loupáky můžeme pocukrovat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!