Hnětýnky od maminky vykrajované

Recepty, Cukroví

Suroviny

Těsto:
250 g másla
250 g cukru krupice
600 g hladké mouky
3 celá vejce
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
vykrajovátka na hnětýnky

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme všechny suroviny a vytvoříme hladké těsto, které se nesmí lepit na mísu. Zabalíme ho do fólie a dáme odležet cca na 1 hodinu do lednice.

  2. Troubu zahřejeme na 170 stupňů. Odkrojíme čtvrtku těsta a pomalu ho vyválíme na pomoučněném vále na výšku asi 4 mm. Mouku sypeme z obou stran pokaždé když válíme těsto, aby se nelepilo na váleček. Formičkami vykrajujeme dle výběru velikostí.

  3. Vykrojené hnětýnky dáme na suchý plech nebo pečící papír a pečeme ve vyhřáté troubě, viz. výše asi 8 minut +-, záleží na vaší troubě. Poznáte to, až bude spodek lehce hnědnout. Dobré je mít 2 plechy a střídat:-) Opatrně sundejte z plechu.

  4. Hnětynky můžete zdobit ihned po vychladnutí dle libosti. Já používám hotovou polevu, kterou jen rozpustím ve vodní lázni.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!