Naše polévka cibulačka
Recepty, PolévkySuroviny
- 2 velké cibule
- 1 mrkev
- malý kousek celeru
- 1 menší petržel
- sádlo nebo olej v množství cca 4 rovné pol. lžíce
- 1 bobkový list
- 2 l vývaru nebo vody s masoxem
- 1 polévková lžíce hladké mouky
- sůl, pepř, bylinky
- strouhaný sýr typu Gouda, Čedar...
Postup Naše polévka cibulačka
Postup přípravy receptu
-
Cibule oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostky nebo kolečka.
Na 2/3 množství tuku osmažíme cibulová půlkolečka do zlatavé barvy, přidáme kořenovou zeleninu a bobkový list, zalijeme vývarem nebo vodou s masoxem a uvaříme, dokud není zelenina měkká.
Na pánvi rozehřejeme zbývající 1/3 tuku, osmahneme na ni mouku, až zavoní a začne chytat barvu. Vznikne jíška, kterou necháme trochu zchladnout a poté vmícháme do polévky. Provaříme asi 5 minut za stálého míchání a odstavíme.
Vyjmeme bobkový list, ochutíme solí (je-li třeba), pepřem a bylinkami podle chuti. Podáváme horkou a na talířích si každý strávník může přidat do polévky strouhaný sýr podle vlastní chuti.