Naše polévka cibulačka

Recepty, Polévky

Suroviny

2 velké cibule
1 mrkev
malý kousek celeru
1 menší petržel
sádlo nebo olej v množství cca 4 rovné pol. lžíce
1 bobkový list
2 l vývaru nebo vody s masoxem
1 polévková lžíce hladké mouky
sůl, pepř, bylinky
strouhaný sýr typu Gouda, Čedar...

Postup přípravy receptu

  1. Cibule oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostky nebo kolečka.

  2. Na 2/3 množství tuku osmažíme cibulová půlkolečka do zlatavé barvy, přidáme kořenovou zeleninu a bobkový list, zalijeme vývarem nebo vodou s masoxem a uvaříme, dokud není zelenina měkká.

  3. Na pánvi rozehřejeme zbývající 1/3 tuku, osmahneme na ni mouku, až zavoní a začne chytat barvu. Vznikne jíška, kterou necháme trochu zchladnout a poté vmícháme do polévky. Provaříme asi 5 minut za stálého míchání a odstavíme.

  4. Vyjmeme bobkový list, ochutíme solí (je-li třeba), pepřem a bylinkami podle chuti. Podáváme horkou a na talířích si každý strávník může přidat do polévky strouhaný sýr podle vlastní chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!