Králík po Doudlebsku
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 1 ks králíka
- 100 -150 g uzené slaniny
- sůl
- 3 - 4 stroužky česneku
- 75 g domácího sádla
- 100 g cibule
- 2 dl vody na podlití
- 350 g uzeného bůčku (dávám víc - nejméně ½ kg)
- 25 g hladké mouky
- 2 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
Postup Králík po Doudlebsku
Postup přípravy receptu
-
Králíka naporcuji, co nejvíc prošpikuji (já používám uzený špek) a mírně osolím ze všech stran. Pokrájenou cibulku osmažím na sádle dožluta, česnek můžeme buď prolisovaný natřít se solí na králičí díly, nebo pokrájet nadrobno a přidat pak na chvilku cibulce.
Cibulku nasypeme na králíka do pekáče, na každou porci dáme plátek uzené slaniny a králíka obložíme plátky uzeného masa. Podlijeme vodou a dáme péct zakryté poklicí nebo alobalem na 45 minut až 1 hodinu. Odkryjeme a za častějšího podlévání a polévání upečeme doměkka.
Ke konci pečení už nepodléváme, šťávu necháme z větší části vypéct, zaprášíme moukou, zasmahneme, podlijeme vodou, rozšleháme a povaříme. Já někdy podávám s nezahuštěnou šťávou.
Servírujeme se zelím nebo i špenátem a s bramborovými nebo jinými knedlíky. Hodí se chlupaté knedlíky, bosáky apod.