Veka zapečená s česnekovým máslem a ledový salát

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

1 starší veka
80 g másla
8-10 stroužků česneku
sůl
pepř
petrželka
(případně další bylinky podle chuti)
alobal
Na salát:
hlávka ledového salátu
500 g bílého jogurtu Hollandia
2 stroužky česneku
sůl
pepř
pár kapek oleje (olivový nebo slunečnicový)

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravíme salát: opraný a osušený ledový salát pokrájíme na slabší nudličky, vložíme do mísy.

  2. Prolisujeme oloupaný česnek, zamícháme ho do jogurtu, osolíme a opepříme podle chuti, vešleháme pár kapek oleje (dle vlastního výběru). Zalijeme salát a promícháme. Než se zapeče veka, dáme do ledničky vychladit. Salát by měl být jemnější a chuť česneku by neměla převažovat.

  3. Salát lze posypat nějakou bylinkou, třeba pažitkou, jemně pokrájenou natí jarní cibulky aj. nebo vylepšit na půlky nakrájenými cherry rajčátky.

  4. Na zapečenou veku: česnek oloupeme a prolisujeme. Petrželku jemně usekáme a vše zatřeme do změklého másla. Podle chuti osolíme a opepříme. Celou veku nakrájíme na krajíčky tlusté asi 2 cm, ale nedokrajujeme (jde to ale i z krájené veky, jen se to pak musí pevněji zabalit).

  5. Řezné plochy potřeme připraveným máslem, veku zabalíme do alobalu a v dobře vyhřáté troubě pečeme 15-20 minut při teplotě 180-200º C podle toho, jak moc komu peče trouba.

  6. Horkou veku rozbalíme a i s alobalem dáme na podlouhlou mísu, dokrájíme krajíčky a podáváme jako lehkou večeři se salátem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!