Veka zapečená s česnekovým máslem a ledový salát
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 1 starší veka
- 80 g másla
- 8-10 stroužků česneku
- sůl
- pepř
- petrželka
- (případně další bylinky podle chuti)
- alobal
- Na salát:
- hlávka ledového salátu
- 500 g bílého jogurtu Hollandia
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- pár kapek oleje (olivový nebo slunečnicový)
Postup Veka zapečená s česnekovým máslem a ledový salát
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravíme salát: opraný a osušený ledový salát pokrájíme na slabší nudličky, vložíme do mísy.
Prolisujeme oloupaný česnek, zamícháme ho do jogurtu, osolíme a opepříme podle chuti, vešleháme pár kapek oleje (dle vlastního výběru). Zalijeme salát a promícháme. Než se zapeče veka, dáme do ledničky vychladit. Salát by měl být jemnější a chuť česneku by neměla převažovat.
Salát lze posypat nějakou bylinkou, třeba pažitkou, jemně pokrájenou natí jarní cibulky aj. nebo vylepšit na půlky nakrájenými cherry rajčátky.
Na zapečenou veku: česnek oloupeme a prolisujeme. Petrželku jemně usekáme a vše zatřeme do změklého másla. Podle chuti osolíme a opepříme. Celou veku nakrájíme na krajíčky tlusté asi 2 cm, ale nedokrajujeme (jde to ale i z krájené veky, jen se to pak musí pevněji zabalit).
Řezné plochy potřeme připraveným máslem, veku zabalíme do alobalu a v dobře vyhřáté troubě pečeme 15-20 minut při teplotě 180-200º C podle toho, jak moc komu peče trouba.
Horkou veku rozbalíme a i s alobalem dáme na podlouhlou mísu, dokrájíme krajíčky a podáváme jako lehkou večeři se salátem.