Krevetky a la frydas
Recepty, Mořské plodySuroviny
- Marináda:
- mladá cibule nadrobno
- 2-3 stroužky česneku - rozmačkat nožem
- 5-6 ks cherry rajčátek - nakrájet
- malá chilli paprička (lze nahradit srirachou, lžička či dvě)
- 2-3 lžičky zázvorové nebo curry omáčky-lehce pikantní
- rozmarýn nasekaný
- 1-2 lžičky třtinového cukru
- sůl/pepř dle chuti
- olivový olej
- Dále je potřeba:
- 300 g krevet
- 2 lžíce másla
- limetka
- 1 stroužek česneku
- paprika na kostičky
- Příloha:
- kernotto
- divoká rýže
- pohanka
Postup Krevetky a la frydas
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na marinádu smícháme dohromady a lehce pomačkáme, aby se chutě propojily mezi sebou a pustily trošku šťávy. Do vzniklé marinády přidáme oloupané krevety, zbavené hlav i střívek a necháme minimálně půl hodiny marinovat (pokud v marinádě krevetky zůstanou déle, budou trochu křehčí).
Na rozpálenou pánev přidáme trochu olivového oleje, který rozehřejeme a přidáme na něj nakrájený česnek, který necháme zpěnit. Jakmile česnek zavoní, přidáme krevetky i s marinádou, prohodíme a přikryjeme pokličkou na cca 2-3 minuty, je potřeba ztlumit plamen. Poté přidáme papriku, máslo a šťávu z půlky limetky a ještě 2-3 minutky dusíme. Jakmile krevetky dostanou barvu, můžeme je vypnout.
Jako přílohu jsem zvolil směs divoké rýže, kernotta a pohanky. Tuto směs potom děláme stejně jako rýži s tím rozdílem, že divoká rýže oproti normální potřebuje trochu více vody a přidávám do ní i čtvrtku limetky, aby i tato směs byla trochu ozvláštněná.