Nakladany kvetak s mrkvi (bez zavarovani)
Recepty, ZavařeninySuroviny
- dvoulitrova sklenice se sroubovacim uzaverem
- 1 kvetak
- 2 vetsi mrkve
- 1 susena feferonka (kdo rad ostrejsi, muze pridat)
- 1 lzice kurkumy
- 1 lzicka kari
- nalev:
- 800 ml studene vody
- 400 ml 5% octa
- 2 vrchovate lzicky soli
- 2 zarovnane lzicky cukru
Postup Nakladany kvetak s mrkvi (bez zavarovani)
Postup přípravy receptu
-
Kvetak rozebereme na mensi ruzicky, mrkev ocistime a nakrajime na vetsi kousky. Pripravenou zeleninu radne proplachneme vodou a nechame okapat.
Prisypeme kurkumu, kari koreni a rukama poradne vetreme do zeleniny.
Syrovou zeleninu (i s korenim) naskladame do pripravene nadoby, pridame feferonku, kterou lehce narizneme a zalijeme nalevem, ktery jsme ziskali smichanim vsech surovin na nalev.
Nalev do sklenice nalevame az po okraj, abychom vytesnili co nejvice vzduchu, sklenici zasroubujeme uzaverem, vlozime do lednice a nechame cca 5 - 7 dni ulezet.
Takto nakladana zelenina vydrzi v chladnu vice nez mesic a je velmi chutna. Pomer octa, soli a cukru v nalevu je mozne upravit dle chuti kazdeho, toto je nalev, ktery je pouzivan v arabske kuchyni. Nalev se pred pouzitim nijak tepelne neupravuje.