Nakladany kvetak s mrkvi (bez zavarovani)

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

dvoulitrova sklenice se sroubovacim uzaverem
1 kvetak
2 vetsi mrkve
1 susena feferonka (kdo rad ostrejsi, muze pridat)
1 lzice kurkumy
1 lzicka kari
nalev:
800 ml studene vody
400 ml 5% octa
2 vrchovate lzicky soli
2 zarovnane lzicky cukru

Postup přípravy receptu

  1. Kvetak rozebereme na mensi ruzicky, mrkev ocistime a nakrajime na vetsi kousky. Pripravenou zeleninu radne proplachneme vodou a nechame okapat.

  2. Prisypeme kurkumu, kari koreni a rukama poradne vetreme do zeleniny.

  3. Syrovou zeleninu (i s korenim) naskladame do pripravene nadoby, pridame feferonku, kterou lehce narizneme a zalijeme nalevem, ktery jsme ziskali smichanim vsech surovin na nalev.

  4. Nalev do sklenice nalevame az po okraj, abychom vytesnili co nejvice vzduchu, sklenici zasroubujeme uzaverem, vlozime do lednice a nechame cca 5 - 7 dni ulezet.

  5. Takto nakladana zelenina vydrzi v chladnu vice nez mesic a je velmi chutna. Pomer octa, soli a cukru v nalevu je mozne upravit dle chuti kazdeho, toto je nalev, ktery je pouzivan v arabske kuchyni. Nalev se pred pouzitim nijak tepelne neupravuje.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!