Nakládaná vepřová kýta dušená v mléce
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 600 g vepřové kýty
- 200 ml suchého bílého vína
- 50 ml olivového oleje
- 100 g libové slaniny vcelku
- 3 stroužky česneku
- 500 ml mléka
- hladká mouka
- máslo
- čerstvý rozmarýn
- pepř
- sůl
Postup Nakládaná vepřová kýta dušená v mléce
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na plátky a spolu s plátky česneku a lístky rozmarýnu vložíme do mísy.
Opepříme a zalijeme olivovým olejem a bílým vínem.
Přikryjeme a dáme na 2 dny do ledničky.
Maso vyndáme, pečlivě osušíme, osolíme a obalíme v hladké mouce.
V kastrole rozehřejeme máslo a kostičky slaniny, přidáme maso a na nižší teplotě ho opékáme ze všech stran dohněda.
Zalijeme mlékem a na velmi nízké teplotě dusíme přikryté asi 1,5-2 hodiny.
Omáčku na závěr odpaříme do zhoustnutí a dochutíme solí, pepřem a několika kapkami citrónové šťávy. Pokud by mléko vytvořilo nevzhledné sraženinky, můžeme omáčku trochu projet ponorným mixérem - jen tak, aby kostičky slaniny zůstaly vcelku.
Vhodnou přílohou je bramborová kaše.