Lasagne s vepřovým masem, listovým špenátem a žampiony
Recepty, TěstovinySuroviny
- lasagne
- 500 g vepřové pečeně
- svazek listového špenátu
- 10 žampionů
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 200 g nastrouhaného sýra nebo plátkového sýra
- (eidam, gouda, parmazán...)
- 1/2 lžičky provensálského koření
- 1/2 lžičky tymiánu
- sůl
- pepř
- olivový olej
- na bešamel:
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 500 ml mléka
- špetka muškátového oříšku
Postup Lasagne s vepřovým masem, listovým špenátem a žampiony
Postup přípravy receptu
-
Špenátové listy propláchneme a dáme je asi na dvě minutky spařit do vroucí vody. Přendáme do cedníku a prolijeme studenou vodou.
Dále připravíme bešamel. V kastrůlku rozehřejeme máslo, přisypeme hladkou mouku a uděláme řídkou jíšku. Po částech přiléváme mléko a přidáme špetku muškátového oříšku. Za stálého míchání pečlivě provaříme, až vznikne hustá kaše.
Na dvou lžících olivového oleje osmažíme proužky cibule dozlatova a poté přidáme maso, nakrájené na malé kousky, osolíme, opepříme a ze všech stran ho opečeme.
Přidáme plátky česneku a očistěné a na kousky nakrájené žampiony. Ještě krátce opečeme a pak už jenom vmícháme špenát, překrájený na malé kousky, provensálské koření a tymián.
Dno zapékací nádoby potřeme bešamelem a naskládáme vedle sebe plátky těstovin.
Na ně navršíme masovou směs, potřeme bešamelem a další vrstva jsou opět lasagne.
Stále stejně opakujeme. Poslední vrstvou jsou lasagne, potřené bešamelem a posypané sýrem.
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 45 minut, zkrátka do zezlátnutí sýra a změknutí lasagní.