Lasagne s vepřovým masem, listovým špenátem a žampiony

Recepty, Těstoviny

Suroviny

lasagne
500 g vepřové pečeně
svazek listového špenátu
10 žampionů
1 cibule
3 stroužky česneku
200 g nastrouhaného sýra nebo plátkového sýra
(eidam, gouda, parmazán...)
1/2 lžičky provensálského koření
1/2 lžičky tymiánu
sůl
pepř
olivový olej
na bešamel:
50 g másla
50 g hladké mouky
500 ml mléka
špetka muškátového oříšku

Postup přípravy receptu

  1. Špenátové listy propláchneme a dáme je asi na dvě minutky spařit do vroucí vody. Přendáme do cedníku a prolijeme studenou vodou.

  2. Dále připravíme bešamel. V kastrůlku rozehřejeme máslo, přisypeme hladkou mouku a uděláme řídkou jíšku. Po částech přiléváme mléko a přidáme špetku muškátového oříšku. Za stálého míchání pečlivě provaříme, až vznikne hustá kaše.

  3. Na dvou lžících olivového oleje osmažíme proužky cibule dozlatova a poté přidáme maso, nakrájené na malé kousky, osolíme, opepříme a ze všech stran ho opečeme.

  4. Přidáme plátky česneku a očistěné a na kousky nakrájené žampiony. Ještě krátce opečeme a pak už jenom vmícháme špenát, překrájený na malé kousky, provensálské koření a tymián.

  5. Dno zapékací nádoby potřeme bešamelem a naskládáme vedle sebe plátky těstovin.

  6. Na ně navršíme masovou směs, potřeme bešamelem a další vrstva jsou opět lasagne.

  7. Stále stejně opakujeme. Poslední vrstvou jsou lasagne, potřené bešamelem a posypané sýrem.

  8. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 45 minut, zkrátka do zezlátnutí sýra a změknutí lasagní.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!