Lasagne z domácího těsta

Recepty, Těstoviny

Suroviny

Těsto:
200 g hladké mouky
špetka soli
2 vejce
2 lžíce olivového oleje
voda
Masová náplň (dle pořadí přidávání ingrediencí):
1 větší cibule
několik stroužků česneku
nať petržele a bylinky dle chuti
(kdo má rád, může přidat i špenát)
1 petržel a 1 mrkev (strouhané)
500 g mletého masa
100 ml mléka
100 ml červeného vína
plechovka rajského protlaku (nebo 200 ml kečupu, popř. nadrobno krájená rajčata 3-5, dle obliby)
sůl
olej na smažení
Bešamel:
polovina balení Bláťáckého zlata (druhá na posypání)
2-3 uvařené brambory nebo škrob do masitých jídel
200 ml mléka (klidně od oka)
výpek z mletého masa

Postup přípravy receptu

  1. Na široké pánvi osmažíme cibulku, přihodíme krájený česnek a veškerou zeleninu i s natí, chvíli opékáme, přidáme mleté maso, vařečkou ho rozmělníme a opět pár minutek restujeme. Podlijeme mlékem a necháme vařit do odpaření, přilijeme víno a také počkáme. Nakonec přidáme rajčatovou složku a dosolíme. Pokud chceme urychlit práci, můžeme při čekání, než se vše podusí, zpracovat těsto.

  2. Na válu vytvoříme klasické nudlové těsto s olejem navíc. Pokud půjde hůř dávat dohromady, navlhčíme si ruce nebo lehce pokropíme vodou. Rozválíme dotenka a nakrájíme zhruba podle naší zvolené formy (půjde nějaký cm případně ještě dotáhnout, ale nemusí se vůbec skládat až ke kraji).

  3. Odlijeme přebytečný výpek pod masovou směsí, přilijeme mléko a rozmixované brambory nebo pár lžic škrobu, nastrouháme půlku Bláťáckého zlata a vaříme jen do hustoty pudingu, jako k buchtičkám.

  4. Formu vyložíme pečícím papírem a navrstvíme střídavě těsto, bešamel (v něm se těsto prakticky bude vařit), a masovou směs rozdělujeme štědře tak, aby nezbyla na poslední dvě vrstvy těsta a bešamelu, na které přijde druhá půlka sýra ke konci pečení. Zapékáme na 200 °C cca půl hodiny. Na posledních pět minut přidáme sýr a zvýšíme teplotu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!