Lasagne z domácího těsta
Recepty, TěstovinySuroviny
- Těsto:
- 200 g hladké mouky
- špetka soli
- 2 vejce
- 2 lžíce olivového oleje
- voda
- Masová náplň (dle pořadí přidávání ingrediencí):
- 1 větší cibule
- několik stroužků česneku
- nať petržele a bylinky dle chuti
- (kdo má rád, může přidat i špenát)
- 1 petržel a 1 mrkev (strouhané)
- 500 g mletého masa
- 100 ml mléka
- 100 ml červeného vína
- plechovka rajského protlaku (nebo 200 ml kečupu, popř. nadrobno krájená rajčata 3-5, dle obliby)
- sůl
- olej na smažení
- Bešamel:
- polovina balení Bláťáckého zlata (druhá na posypání)
- 2-3 uvařené brambory nebo škrob do masitých jídel
- 200 ml mléka (klidně od oka)
- výpek z mletého masa
Postup Lasagne z domácího těsta
Postup přípravy receptu
-
Na široké pánvi osmažíme cibulku, přihodíme krájený česnek a veškerou zeleninu i s natí, chvíli opékáme, přidáme mleté maso, vařečkou ho rozmělníme a opět pár minutek restujeme. Podlijeme mlékem a necháme vařit do odpaření, přilijeme víno a také počkáme. Nakonec přidáme rajčatovou složku a dosolíme. Pokud chceme urychlit práci, můžeme při čekání, než se vše podusí, zpracovat těsto.
Na válu vytvoříme klasické nudlové těsto s olejem navíc. Pokud půjde hůř dávat dohromady, navlhčíme si ruce nebo lehce pokropíme vodou. Rozválíme dotenka a nakrájíme zhruba podle naší zvolené formy (půjde nějaký cm případně ještě dotáhnout, ale nemusí se vůbec skládat až ke kraji).
Odlijeme přebytečný výpek pod masovou směsí, přilijeme mléko a rozmixované brambory nebo pár lžic škrobu, nastrouháme půlku Bláťáckého zlata a vaříme jen do hustoty pudingu, jako k buchtičkám.
Formu vyložíme pečícím papírem a navrstvíme střídavě těsto, bešamel (v něm se těsto prakticky bude vařit), a masovou směs rozdělujeme štědře tak, aby nezbyla na poslední dvě vrstvy těsta a bešamelu, na které přijde druhá půlka sýra ke konci pečení. Zapékáme na 200 °C cca půl hodiny. Na posledních pět minut přidáme sýr a zvýšíme teplotu.