Nakládaná směs sýrů s olivami a sušenými rajčaty
Recepty, SýrySuroviny
- 250 g balkánského sýru
- 2 balíčky olomouckých tvarůžků (tyčinek)
- 1 Hermelín (může být i Camembert)
- 150–200 g Nivy
- cca 100 g oliv (bez nálevu)
- ½ skleničky proužků červených nakládaných paprik
- ½ sklenice sušených rajčat v oleji
- palice českého česneku nakrájená na plátky
- 4 středně velké nebo i větší cibule nakrájená na půlkolečka
- 4 kuličky nového koření + ½ bobkového listu na dno každé sklenice
- ½ bobkového listu nahoru na sýry
- asi 2 KL sladké papriky do směsi
- 1 rovná KL tymiánu
- na zalití olivový olej napůl se slunečnicovým (asi po 3,5-4 dl od každého)
Postup Nakládaná směs sýrů s olivami a sušenými rajčaty
Postup přípravy receptu
-
Sýry si každý nakrájí podle toho, jestli má rád drobnější nebo větší kousky. Pokud nakrájíte hrubší kousky, bude proležení sýru trvat déle. Oloupeme a pokrájíme i česnek na plátečky, cibuli na půlkolečka a dáme je k sýrům. Přidáme i ostatní ingredience – olivy (je jedno, jestli dáte plněné nebo neplněné, zelené nebo černé, já dala krájené zelené olivy), pokrájená sušená rajčata, naložená v oleji (trochu oleje z nich také můžeme přidat), proužky papriky, tymián a sladkou červenou papriku. Kdo má rád pikantní, přidá i pálivou papriku podle chuti.
Vše promícháme, ale snažíme se kostičky sýru moc nerozbít. Zalijeme napůl olivovým a slunečnicovým olejem a plníme do sklenic. Na dno každé sklenice nejdřív dáme ½ bobkového listu a 4 kuličky nového koření, sklenici naplníme a směs malinko stlačíme. Nahoru do každé sklenice dáme ještě půlku bobkového listu. Sklenice otřeme, zavíčkujeme a čekáme, až se sýry rozleží. Poznáme to ochutnáváním, se kterým můžeme začít už za 2 dny.