Nakládaná směs sýrů s olivami a sušenými rajčaty

Recepty, Sýry

Suroviny

250 g balkánského sýru
2 balíčky olomouckých tvarůžků (tyčinek)
1 Hermelín (může být i Camembert)
150–200 g Nivy
cca 100 g oliv (bez nálevu)
½ skleničky proužků červených nakládaných paprik
½ sklenice sušených rajčat v oleji
palice českého česneku nakrájená na plátky
4 středně velké nebo i větší cibule nakrájená na půlkolečka
4 kuličky nového koření + ½ bobkového listu na dno každé sklenice
½ bobkového listu nahoru na sýry
asi 2 KL sladké papriky do směsi
1 rovná KL tymiánu
na zalití olivový olej napůl se slunečnicovým (asi po 3,5-4 dl od každého)

Postup přípravy receptu

  1. Sýry si každý nakrájí podle toho, jestli má rád drobnější nebo větší kousky. Pokud nakrájíte hrubší kousky, bude proležení sýru trvat déle. Oloupeme a pokrájíme i česnek na plátečky, cibuli na půlkolečka a dáme je k sýrům. Přidáme i ostatní ingredience – olivy (je jedno, jestli dáte plněné nebo neplněné, zelené nebo černé, já dala krájené zelené olivy), pokrájená sušená rajčata, naložená v oleji (trochu oleje z nich také můžeme přidat), proužky papriky, tymián a sladkou červenou papriku. Kdo má rád pikantní, přidá i pálivou papriku podle chuti.

  2. Vše promícháme, ale snažíme se kostičky sýru moc nerozbít. Zalijeme napůl olivovým a slunečnicovým olejem a plníme do sklenic. Na dno každé sklenice nejdřív dáme ½ bobkového listu a 4 kuličky nového koření, sklenici naplníme a směs malinko stlačíme. Nahoru do každé sklenice dáme ještě půlku bobkového listu. Sklenice otřeme, zavíčkujeme a čekáme, až se sýry rozleží. Poznáme to ochutnáváním, se kterým můžeme začít už za 2 dny.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!