Zmrzlina z lískových oříšků
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1 a 1/2 šálku (šálek = 225 ml) lískových oříšků
- 6 žloutků
- 1 a 1/2 šálku cukru
- 1 l smetany na vaření nebo tekuté smetany do kávy
- 2 lžíce oříškového nebo vanilkového likéru
- 2 šálky smetany ke šlehání
- 1 citron
Postup Zmrzlina z lískových oříšků
Postup přípravy receptu
-
Oříšky nasypte na plech, dejte do trouby vyhřáté na střední teplotu a asi 5 minut pražte (pozor, nepřipálit), pak rychle vysypte na utěrku a setřete z nich slupku. Nasekejte nahrubo a nechte vychladnout.
Žloutky našlehejte s cukrem do pěny, litr smetany zahřejte téměř k varu, zašlehejte do ní žloutkový krém a nad párou ještě chvíli šlehejte, až to zhoustne. Pak dejte vychladit do ledničky.
Do studeného základu vmíchejte likér, smetanu ke šlehání, nasekané oříšky a šťávu a kůru z citronu.
Zmrazte po částech ve strojku na zmrzlinu.