Musaka
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 2-3 lilky
- 3-5 vař. brambor
- 1 menší cuketu
- raj.omáčka:
- 5 rajčat
- 300 g mletého masa
- 1 cibule
- kečup nebo protlak
- česnek
- sůl
- černý pepř
- oregáno
- bazalka
- tymián
- sýr. omáčka:
- hl. mouka
- máslo
- mléko
- smetana
- sýr (eidam nebo parmezán)
- muškátový oříšek
- bílý pepř
Postup Musaka
Postup přípravy receptu
-
Lilky nakrájíme na plátky 1,5 cm široké. Lehce posolíme, aby z nich vytekla tekutina. Ubrouskem setřeme kapky vody, obalíme v hladké mouce a osmažíme do zlatova. Brambory oloupeme, nakrájíme na stejně široké plátky, cuketu oloupeme a nakrájíme stajně.
Rajčatová omáčka: Na cibuli si osmažíme ml. maso do hněda, přidáme kečup, znovu osmažíme a necháme vydusit do změknutí. Přidáme česnek a bylinky.
Sýrová omáčka: Z másla a mouky si připravíme sv. jíšku a zalijeme mlékem, provaříme, přidáme smetanu, pepř a muškát. Nakonec přidáme sýr.
Poté skládáme střídavě na vymazaný pekáč liky, raj. omáčku, brambory, sýr. omáčka, cuketa, rajč. omáčka, zase lilky a tak dále, až je zapékací mísa plná. Je to vynikající řecká pochoutka. S pozdravem Jehuda.