Smažené jahody v těstíčku
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těstíčko:
- 200 ml podmáslí
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce cukru krupice - rovné
- 2 lžíce rumu
- 1 lžička mleté skořice
- špetka soli
- cca 150 g hladké mouky, dle hustoty těsta
- půl lžičky jedlé sody
- Dále:
- cca 400-500 g pevných jahod + čerstvé k podávání
- zakysaná smetana nebo bílý jogurt
- zmrzlina dle chuti
- skořicový cukr
- moučkový cukr
- olej na smažení
Postup Smažené jahody v těstíčku
Postup přípravy receptu
-
Podmáslí promícháme s cukry, rumem, solí, skořicí, vajíčkem, mouku a sodou na hladké husté těstíčko, které necháme asi čtvrt hodiny odpočinout. Hustější musí být, aby na jahodách při smažení drželo a příliš rychle nestékalo. Při vhození očištěných suchých jahod do těstíčka nesmí propadnout ke dnu.
Zralé pevné jahody odstopkujeme, omyjeme a necháme oschnout. Pak je obalíme v těstíčku a vkládáme do kastrolku s vyšší vrstvou rozpáleného oleje. Smažíme ze všech stran dozlatova a odkládáme na ubrousky odsát přebytečný olej.
Podáváme se slazenou zakysanou smetanou nebo jogurtem, kopečkem zmrzliny, šlehačkou..., sypeme moučkovým nebo skořicovým cukrem a doplníme čerstvými jahodami.
Smažené jahody se dají jíst jak teplé, tak i vychladlé.