Smažené jahody v těstíčku

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těstíčko:
200 ml podmáslí
1 vejce
1 vanilkový cukr
3 lžíce cukru krupice - rovné
2 lžíce rumu
1 lžička mleté skořice
špetka soli
cca 150 g hladké mouky, dle hustoty těsta
půl lžičky jedlé sody
Dále:
cca 400-500 g pevných jahod + čerstvé k podávání
zakysaná smetana nebo bílý jogurt
zmrzlina dle chuti
skořicový cukr
moučkový cukr
olej na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Podmáslí promícháme s cukry, rumem, solí, skořicí, vajíčkem, mouku a sodou na hladké husté těstíčko, které necháme asi čtvrt hodiny odpočinout. Hustější musí být, aby na jahodách při smažení drželo a příliš rychle nestékalo. Při vhození očištěných suchých jahod do těstíčka nesmí propadnout ke dnu.

  2. Zralé pevné jahody odstopkujeme, omyjeme a necháme oschnout. Pak je obalíme v těstíčku a vkládáme do kastrolku s vyšší vrstvou rozpáleného oleje. Smažíme ze všech stran dozlatova a odkládáme na ubrousky odsát přebytečný olej.

  3. Podáváme se slazenou zakysanou smetanou nebo jogurtem, kopečkem zmrzliny, šlehačkou..., sypeme moučkovým nebo skořicovým cukrem a doplníme čerstvými jahodami.

  4. Smažené jahody se dají jíst jak teplé, tak i vychladlé.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!