Řecká musaka
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 2 lilky (cca 500 g celkem)
- 1 čajová lžička soli(na osolení lilků)
- 5 polévkových lžic oleje(na pomazání lilků)
- 1 středně velká cibule nakrájená nadrobno
- 2 polévkové lžíce oleje
- 500 g mletého hovězího masa
- 2 stroužky česneku utřeného
- 1 čajová lžička sušeného oregána
- 2 čajové lžičky sušené bazalky
- 1/4 čajové lžičky mleté skořice
- 1 čajová lžička soli
- 1/4 čajové lžičky mletého černého pepře
- 1 konzerva krájených rajčat (400 g)
- 1/4 hrnku rajčatového protlaku (60 ml)
- 2 polévkové lžíce másla (30 g)
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- 1,5 hrnku mléka (350 ml)
- 150 g strouhaného sýru (např. eidam, gouda)
- cca 800 g syrových brambor oloupaných a nakrájených na cca 8 mm plátky
Postup Řecká musaka
Postup přípravy receptu
-
Nejlepší způsob, jak musaku připravit, je v několika krocích. Nejdříve si připravíme masovou směs, a zatímco se vaří, dáme péct lilek a oškrábeme si brambory. Jako poslední děláme bešamelovou omáčku, kterou celý pokrm zalijeme.
Mezitím na 2 PL oleje osmažíme cibuli dozlatova, přidáme česnek a smažíme jen asi další minutu.
K cibuli přidáme mleté maso a rychle orestujeme, asi 5 minut. Přidáme koření, tedy oregano, bazalku a skořici;zalijeme rajčaty a protlakem a přiklopíme pokličkou. Vaříme na středním stupni 45 minut.
Zatímco se masová směs vaří, připravíme si lilky.
Troubu předehřejeme na 180°C.
Na dva pečící plechy rozprostřeme pečící papír.
Lilky nakrájíme na cca 8 mm plátky, potřeme olejem a rozložíme na plechy. Dostatečně osolíme a dáme péct do trouby na cca 10 minut.
Po upečení je necháme vychladnout.
Dále připravíme bešamel.
Máslo rozehřejeme v menším kastrolu nebo pánvi a za stálého míchání přidáváme mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji mlékem a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí.
Do bešamelu vmícháme polovinu nastrouhaného sýra, tedy cca 75 g, zbytek si necháme na posypání.
Jakmile je masová směs uvařená, dochutíme ji solí a pepřem (cca 1 ČL soli a 1/4 ČL pepře).
Předehřejeme troubu na 180°C.
. Olejem lehce vymažeme zapékací mísu velikosti 20 x 20 cm (nebo podobně velkou) a začneme vrstvit tak, abychom měli 2 vrstvy lilku, brambor i masa.
Na dno vyskládáme lilek, na něj brambory a na ně polovinu masové směsi, opět lilek, brambory a maso. Jako poslední nalijeme na maso bešamel.
Mísu přikryjeme alobalem tak, aby nikde nebyla žádná škvírka.
Pečeme 45 minut.
Po 45 ti minutách alobal odstraníme, posypeme zbylým sýrem a pečeme dalších 15 minut odkryté nebo dokud sýr nebude mít zlatavou barvu. Můžeme i na 5 minut dát pod gril.