Mrkvový dort s mandlemi a krémem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
350 g jemně strouhané mrkve
200 g loupaných mletých mandlí nebo vlašských ořechů
150 g hrubě struhaných piškotů
8 žloutků
200 g hnědého cukru
kůra a šťáva z 1 velkého citronu
1/8 l rumu
8 bílků
špetka soli na sníh
Krém:
1 plnotučný tvaroh
1 mascarpone
moučkový cukr podle chuti
mletá vanilka
Na dokončení:
plátky mandlí
pražené na kapce oleje
strouhaná kůra z dobře omytého (raději bio) citronu

Postup přípravy receptu

  1. Vše si připravíme - nastrouháme očištěnou mrkev najemno, pokud nemáme kupované mleté madle, spaříme je, oloupeme a umeleme, nastrouháme nahrubo piškoty a vejce pečlivě rozdělíme na žloutky a bílky. Pokud máte velká vejce, stačí vám jich jen 6.

  2. Dortovou formu na dně vyložíme papírem na pečení, stěny vymažeme tukem.

  3. Troubu předehřejeme na 150°C.

  4. Bílky vyšleháme se špetkou soli na tuhý sníh. Žloutky, cukr, kůru a šťávu z citronu vyšleháme do husté pěny, vmícháme mrkev, piškoty s mandlemi, rum a postupně sníh z bílků. Sníh jen lehce zabalíme do těsta, aby nespadl, protože jiné kypřidlo tam není.

  5. Těsto přendáme do formy a pečeme v mírné troubě asi hodinu.

  6. Upečený korpus (vyzkoušíme špejlí) opatrně vyjmeme z formy a necháme zchladnout.

  7. Mascarpone, tvaroh, cukr a vanilku vyšleháme na krém, potřeme dortík a posypeme praženými mandlemi a strouhanou kůrou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!