Mrkvový dort s mandlemi a krémem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 350 g jemně strouhané mrkve
- 200 g loupaných mletých mandlí nebo vlašských ořechů
- 150 g hrubě struhaných piškotů
- 8 žloutků
- 200 g hnědého cukru
- kůra a šťáva z 1 velkého citronu
- 1/8 l rumu
- 8 bílků
- špetka soli na sníh
- Krém:
- 1 plnotučný tvaroh
- 1 mascarpone
- moučkový cukr podle chuti
- mletá vanilka
- Na dokončení:
- plátky mandlí
- pražené na kapce oleje
- strouhaná kůra z dobře omytého (raději bio) citronu
Postup Mrkvový dort s mandlemi a krémem
Postup přípravy receptu
-
Vše si připravíme - nastrouháme očištěnou mrkev najemno, pokud nemáme kupované mleté madle, spaříme je, oloupeme a umeleme, nastrouháme nahrubo piškoty a vejce pečlivě rozdělíme na žloutky a bílky. Pokud máte velká vejce, stačí vám jich jen 6.
Dortovou formu na dně vyložíme papírem na pečení, stěny vymažeme tukem.
Troubu předehřejeme na 150°C.
Bílky vyšleháme se špetkou soli na tuhý sníh. Žloutky, cukr, kůru a šťávu z citronu vyšleháme do husté pěny, vmícháme mrkev, piškoty s mandlemi, rum a postupně sníh z bílků. Sníh jen lehce zabalíme do těsta, aby nespadl, protože jiné kypřidlo tam není.
Těsto přendáme do formy a pečeme v mírné troubě asi hodinu.
Upečený korpus (vyzkoušíme špejlí) opatrně vyjmeme z formy a necháme zchladnout.
Mascarpone, tvaroh, cukr a vanilku vyšleháme na krém, potřeme dortík a posypeme praženými mandlemi a strouhanou kůrou.