Švestková BBQ omáčka (i ke sterilování)
Recepty, OmáčkySuroviny
- 2,5 kg vypeckovaných švestek
- 2 cibule
- 5 PL oleje
- 200 ml rajčatové passaty
- 5 stroužků česneku
- cca 3 cm kus zázvoru
- 3 PL worcesteru
- 2 PL bílého vinného nebo jablečného octa
- 3 PL javorového sirupu (lze nahradit třtinovým cukrem)
- 1 PL dijonské hořčice
- 2 PL uzené papriky
- 1 PL soli (pokud možno kouřové)
- 3 velké bobkové listy
- pár snítek tymiánu
- čerstvě mletý pepř
- Pokud chcete omáčku pikantní, přidejte 1 PL srirachi nebo chilli papričku dle chuti.
Postup Švestková BBQ omáčka (i ke sterilování)
Postup přípravy receptu
-
Vypeckované švestky vložte spolu s česnekem a zázvorem do mixéru a rozmixujte. V hrnci na oleji zesklovaťte cibuli nakrájenou na kostičky. Přidejte rozmixované švestky, rajčatovou passatu a všechny ostatní ingredience. Promíchejte a při střední teplotě vařte půl hodiny. Jak omáčka houstne a probublává, má tendenci prskat. Je lepší použít poklici. Nechte ale kousek odkrytý, aby se mohla vypařovat tekutina. Dávejte pozor na připálení, občas ode dna promíchejte. Nakonec omáčku ještě rozmixujte ponorným mixérem a dochuťte.
Omáčku můžete použít ihned nebo ji sterilovat do zásoby v dobře vymytých a vysušených sklenkách. Sterilujte 20 minut při 80°C. Lze také horké naplnit do sklenek, dobře uzavřít a otočit dnem vzhůru. Takto sklenky nechte do úplného zchladnutí.