Švestková BBQ omáčka (i ke sterilování)

Recepty, Omáčky

Suroviny

2,5 kg vypeckovaných švestek
2 cibule
5 PL oleje
200 ml rajčatové passaty
5 stroužků česneku
cca 3 cm kus zázvoru
3 PL worcesteru
2 PL bílého vinného nebo jablečného octa
3 PL javorového sirupu (lze nahradit třtinovým cukrem)
1 PL dijonské hořčice
2 PL uzené papriky
1 PL soli (pokud možno kouřové)
3 velké bobkové listy
pár snítek tymiánu
čerstvě mletý pepř
Pokud chcete omáčku pikantní, přidejte 1 PL srirachi nebo chilli papričku dle chuti.

Postup přípravy receptu

  1. Vypeckované švestky vložte spolu s česnekem a zázvorem do mixéru a rozmixujte. V hrnci na oleji zesklovaťte cibuli nakrájenou na kostičky. Přidejte rozmixované švestky, rajčatovou passatu a všechny ostatní ingredience. Promíchejte a při střední teplotě vařte půl hodiny. Jak omáčka houstne a probublává, má tendenci prskat. Je lepší použít poklici. Nechte ale kousek odkrytý, aby se mohla vypařovat tekutina. Dávejte pozor na připálení, občas ode dna promíchejte. Nakonec omáčku ještě rozmixujte ponorným mixérem a dochuťte.

  2. Omáčku můžete použít ihned nebo ji sterilovat do zásoby v dobře vymytých a vysušených sklenkách. Sterilujte 20 minut při 80°C. Lze také horké naplnit do sklenek, dobře uzavřít a otočit dnem vzhůru. Takto sklenky nechte do úplného zchladnutí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!