Mrkvová roláda
Recepty, MoučníkySuroviny
- 4 vejce (žloutky + bílky zvlášť)
- 100 g hnědého cukru
- 1 vanilkový cuzkr
- 140 g jemně nastrouhané mrkve
- 1 PL oleje
- špetka soli
- 120 g hladké mouky
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- Krém:
- 250 g tvarohu (vanička)
- 190 g zakysané smetany
- 4 PL moučkového cukru
- sáček ztužovače za studena dr.Oetkera (připravit dle návodu na sáčku !)
Postup Mrkvová roláda
Postup přípravy receptu
-
Ušleháme žloutky s cukrem do husté pěny, přidáme olej (dělala jsem v robotu), pak už vařečkou vmícháme mrkev a zbylé sypké suroviny. Nakonec vmícháme sníh z bílků.
Připravíme pečící papír, který potřeme studeným máslem (roláda se nebude lepit a půjde snadno sundat po upečení z papíru). Na plech s pečícím papírem nalijeme těsto, uhladíme pěkně stěrkou a dáme do vyhřáté trouby péct.
Pečeme na 180 stupňů cca 10 minut (řídíme se zkušeností s vlastní troubou) Po upečení stáhneme roládu z plechu na linku (či jinou pracovní plochu), minutku počkáme, až odejde největší pára a pak ještě horké smotáme i s papírem. Necháme vychladnout.
Pak připravíme krém: smícháme tvaroh se zakysanou smetanou, v jiné misce připravíme ztužovač za studena dr.Oetkera dle návodu na sáčku a pak vmícháme metličkou do tvarohu se smetanou. Rozmotáme již vychladlou roládu, potřeme krémem a zpět zatočíme - teď již bez papíru:D To je ten okamžik, kdy oceníte, že jste papír potřela tím máslem, kdo zapomene, bude asi trochu bojovat, nevím, já ještě nezapomněla:D
Povrch rolády můžete jen pocukrovat (před podáváním) nebo potřít čokoládovou polevou, když si uděláte více krému, můžete potřít povrch rolády (mnou uváděné množství stačí jen dovnitř rolády), pak povrch posypat grankem, mletými ořechy, kokosem..... fantazii se meze nekladou. V každém případě roládu necháme přes noc v lednici. Krásně ztuhne krém a odleží se. Roláda je vláčná, vydrží i několik dnů v lednici (pokud ji nesníte na posezení, jak se říká).