Mřížkový koláč s vitamínem mládí (C)
Recepty, MoučníkySuroviny
- 150-180 gramů hladké přesáté mouky
- 100 gramů Hery
- 1 žloutek
- zrnko soli
- lžička citronové kůry
- 40 gramů moučkového cuku
- 1,5 polévkové lžíce citronové šťávy
- Náplň:
- 1 tvaroh (polotučný)
- 2 vrchovaté lžíce moučkového cukru
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 1 žloutek
- na špičku nože muškátový oříšek
- na špičku nože skořici
- 1 celý biocitron
- 1 polévková lžíce marmelády např. rybízová
Postup Mřížkový koláč s vitamínem mládí (C)
Postup přípravy receptu
-
Prosijeme hladkou mouku s moučkovým cukrem. Přidáme změklou Heru a vypracujeme těsto.
Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme do ledničky asi na 2 hodiny. Není to podmínkou, ale tajemství jeho křehkosti je právě v tom, že ho necháme v ledničce odpočívat.
Připravíme si náplň a to tak, že smícháme tvaroh s cukrem moučkovým, vanilkovým, žloutkem, přidáme muškátový oříšek, skořici.
Troubu předehřejeme na 180°C. Po zhruba dvou hodinách vyndáme z lednice těsto. Vyválíme nebo přímo natvarujeme do formy na koláč. Kousek těsta si necháme, abychom měli z čeho udělat mřížku.
Těsto zpracované v koláčové formě potřeme mírně jednou lžící marmelády, nejlepší je nějaká pikantní, např. dávám rybízovou nebo citronovou mám-li.
Poté dáme vrstvu tvarohu, rozetřeme směrem od středu ke krajům. Na vrstvu tvarohu dáme několik koleček na velmi tenké plátky nakrájeného citronu - biocitronu.
Nyní zbytek těsta vyválíme a radýlkem uděláme proužky pro mřížku na koláč. Proužky natvarujeme na koláč a dáme do předhřáté trouby péci asi tak na 25 minut. Protože je to malý koláček dávám většinou do remosky.