Mřížkový koláč s hruškovými povidly
Recepty, MoučníkySuroviny
- 300 g polohrubé mouky
- 150 g hery
- 1 celé vejce
- 70 g moučkového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky skořice
- trochu mléka
- tuk na plech
- 1 kg hrušek
- asi 100 g cukru (kdo má rád sladší, dá víc)
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 vanilkový puding
Postup Mřížkový koláč s hruškovými povidly
Postup přípravy receptu
-
Hrušky oloupeme, zbavíme jadřinců, nakrájíme na kousky, dáme do kastrolku, přidáme cukr, asi 1 dcl vody a dusíme až jsou měkké.
Necháme vychladnout, potom mačkadlem na brambory hrušky rozmačkáme na kaši, přidáme puding a citronovou šťávu a řádně promícháme.
Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, 1/3 odkrojíme a 2/3 vyválíme na plát a vložíme do vymaštěného plechu.
Na těsto rozetřeme povidla, 1/3 těsta vyválíme a rádýlkem nakrájíme proužky, které klademe na povidla do tvaru mřížky.
Pečeme na 180°C dorůžova.