Mleté koule v houbové omáčce
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 400 g mletého masa mix
- 1 větší šalotka
- 1 vejce
- 1 lžíce bramborového škrobu
- 2 lžíce studené vody
- sůl
- pepř
- --
- 1 cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 200 g zakysané smetany
- vývar nebo voda
- 2 hrsti sušených hub
- mletý kmín
- 3 kuličky nového koření
- olej
Postup Mleté koule v houbové omáčce
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve smícháme maso s drobně nakrájenou šalotkou a zbytkem surovin. Dobře propracujeme a odložíme. Cibuli nakrájíme najemno a zpěníme na oleji.
Přidáme suché houby a kmín. Společně dvě minutky restujeme, zalijeme cca hrnkem vývaru a přivedeme k varu. Mokrýma rukama utvoříme z masa kuličky.
Houbový vývar ztlumíme a vhodíme všechny kuličky. Koule by měly být potopené zároveň s vývarem. Pomalým varem vaříme přikryté poklicí cca 30 minut.
Hotové kuličky vytáhneme a odložíme do tepla. Mouku smícháme s trochou vývaru nebo mléka a vlijeme k houbám. Vaříme asi 10 minut, vrátíme kuličky a vmícháme smetanu pokojové teploty.
Vše společně prohřejeme a dochutíme pepřem, případně solí. Podáváme s těstovinami, knedlíky nebo klidně s vařenými bramborami.