Masový závitek

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

4 rozklepané pláty vepřové kýty
2 ks domácí klobásy z udírny
1/2 kg drceného masa z kuřecích prsou
8 hranolků šunky od kosti
2 cibule
1 větší mrkev
4 vejce uvařená natvrdo
10 dkg uzeného špeku
4 sušená rajčata
sůl
pepř
hladká mouka
máslo

Postup přípravy receptu

  1. Dobře rozklepané pláty kýty rozložíme a potřeme rovnoměrně vrstvou fáše z kuřecích prsou a nasekaná sušená rajčata. Osolíme, opepříme a klademe do směsi půlku domácí klobásky, půlku vajíčka, dva hranolky šunky. Pevně smotáme a dobře zatáhneme. Pokud jsme šikovní, nebudeme potřebovat převazovat nití – jelikož ne vždy je šikovnost v pohotovosti nebojíme se závitky převázat nití nebo motouzem.

  2. Takto vytvořené masové závitky osolíme i opepříme i na povrchu.

  3. Do hlubší pánve si dáme vyškvařit na malé kostky pokrájený voňavý špek.

  4. Po vyškvaření, přidáme jemně nakrájenou cibuli a zbytky všeho, co se nám do závitků nevešlo (kousky klobásky, vajíčka, šunky) a lehce opečeme.

  5. Do této směsi vložíme restovat i všechny závitky.

  6. Po jejich opečení je i se směsí přendáme do pekáče, podlijeme trochou vody a dáme péct pod pokličkou na cca 60 minut při vyšší teplotě.

  7. Po upečení, když maso krásně změkne, ho vyndáme, udržujeme v teple a před podáváním porcujeme šikmým řezem na poloviny.

  8. Výpeček lehce zahustíme lžičkou hladké mouky a provaříme cca 10 minut, přičemž po provaření rozmícháme oříšek másla, pro zjemnění a lesk omáčky. Tuto opravdu masovou dobrotu podáváme s rýží a lahodnou vypečenou šťávou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!