Masový závitek
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 4 rozklepané pláty vepřové kýty
- 2 ks domácí klobásy z udírny
- 1/2 kg drceného masa z kuřecích prsou
- 8 hranolků šunky od kosti
- 2 cibule
- 1 větší mrkev
- 4 vejce uvařená natvrdo
- 10 dkg uzeného špeku
- 4 sušená rajčata
- sůl
- pepř
- hladká mouka
- máslo
Postup Masový závitek
Postup přípravy receptu
-
Dobře rozklepané pláty kýty rozložíme a potřeme rovnoměrně vrstvou fáše z kuřecích prsou a nasekaná sušená rajčata. Osolíme, opepříme a klademe do směsi půlku domácí klobásky, půlku vajíčka, dva hranolky šunky. Pevně smotáme a dobře zatáhneme. Pokud jsme šikovní, nebudeme potřebovat převazovat nití – jelikož ne vždy je šikovnost v pohotovosti nebojíme se závitky převázat nití nebo motouzem.
Takto vytvořené masové závitky osolíme i opepříme i na povrchu.
Do hlubší pánve si dáme vyškvařit na malé kostky pokrájený voňavý špek.
Po vyškvaření, přidáme jemně nakrájenou cibuli a zbytky všeho, co se nám do závitků nevešlo (kousky klobásky, vajíčka, šunky) a lehce opečeme.
Do této směsi vložíme restovat i všechny závitky.
Po jejich opečení je i se směsí přendáme do pekáče, podlijeme trochou vody a dáme péct pod pokličkou na cca 60 minut při vyšší teplotě.
Po upečení, když maso krásně změkne, ho vyndáme, udržujeme v teple a před podáváním porcujeme šikmým řezem na poloviny.
Výpeček lehce zahustíme lžičkou hladké mouky a provaříme cca 10 minut, přičemž po provaření rozmícháme oříšek másla, pro zjemnění a lesk omáčky. Tuto opravdu masovou dobrotu podáváme s rýží a lahodnou vypečenou šťávou.