Masové kuličky v bylinkové omáčce

Recepty, Mleté maso

Suroviny

3/4 kg libového bůčku
3 střední mrkve
1/2 menšího celeru
2 jablka
2 rajské protlaky (1 ks 140 g)
2 lžíce pohankové krupice
2 lžíce pohankové mouky
2 lžíce škrobové moučky
1 vejce
1 dcl smetany
strouhanka podle potřeby
tymián
rozmarýn
šalvěj
bobkový list
nové koření
hřebíček
citronová kůra ze 1/4 citronu
cibule
olej
sůl
špetka bílého pepře

Postup přípravy receptu

  1. Bůček jemně umeleme (použil jsem elektrický sekáček potravin),přidáme jemně nasekaný rozmarýn, tymián a šalvěj, pohankovou krupici a mouku, škrobovou moučku, vajíčko, bílý pepř, smetanu, osolíme a řádně promícháme. Podle potřeby můžeme přidat strouhanku. Necháme chvíli odpočinout, tvoříme cca 4-5 cm kuličky a ve vetší vrstvě oleje ze všech stran orestujeme.

  2. Na omáčku: Mrkev a celer nakrájíme na kostičky, rozpůlená jablka zbavena jádřinců nakrájíme na plátky. Jemně nakrájenou cibuli necháme na oleji zesklovatět, přidáme nakrájenou mrkev, celer, jablka, tymián, šalvěj a rozmarýn, zarestujeme, zalijeme zeleninovým vývarem a 20 minut dusíme. Vyjmeme koření (tymián, šalvěj, rozmarýn), přidáme rajský protlak, bobkový list, nové koření, hřebíček, bílý pepř, citronovou kůru, orestované masové kuličky a 30 minut dusíme.

  3. Pak kuličky a koření vyjmeme, omáčku rozmixujeme, podle potřeby zahustíme škrobovou moučkou a dochutíme. Jako přílohu jsem použil makarony.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!