Masové kuličky v bylinkové omáčce
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 3/4 kg libového bůčku
- 3 střední mrkve
- 1/2 menšího celeru
- 2 jablka
- 2 rajské protlaky (1 ks 140 g)
- 2 lžíce pohankové krupice
- 2 lžíce pohankové mouky
- 2 lžíce škrobové moučky
- 1 vejce
- 1 dcl smetany
- strouhanka podle potřeby
- tymián
- rozmarýn
- šalvěj
- bobkový list
- nové koření
- hřebíček
- citronová kůra ze 1/4 citronu
- cibule
- olej
- sůl
- špetka bílého pepře
Postup Masové kuličky v bylinkové omáčce
Postup přípravy receptu
-
Bůček jemně umeleme (použil jsem elektrický sekáček potravin),přidáme jemně nasekaný rozmarýn, tymián a šalvěj, pohankovou krupici a mouku, škrobovou moučku, vajíčko, bílý pepř, smetanu, osolíme a řádně promícháme. Podle potřeby můžeme přidat strouhanku. Necháme chvíli odpočinout, tvoříme cca 4-5 cm kuličky a ve vetší vrstvě oleje ze všech stran orestujeme.
Na omáčku: Mrkev a celer nakrájíme na kostičky, rozpůlená jablka zbavena jádřinců nakrájíme na plátky. Jemně nakrájenou cibuli necháme na oleji zesklovatět, přidáme nakrájenou mrkev, celer, jablka, tymián, šalvěj a rozmarýn, zarestujeme, zalijeme zeleninovým vývarem a 20 minut dusíme. Vyjmeme koření (tymián, šalvěj, rozmarýn), přidáme rajský protlak, bobkový list, nové koření, hřebíček, bílý pepř, citronovou kůru, orestované masové kuličky a 30 minut dusíme.
Pak kuličky a koření vyjmeme, omáčku rozmixujeme, podle potřeby zahustíme škrobovou moučkou a dochutíme. Jako přílohu jsem použil makarony.