Masové koule s brokolicí (květákem)
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 500 g mletého masa - míchaného nebo z vepřové plece
- sůl
- sojová omáčka
- 2-3 stroužky česneku
- 1,5 lžičky zázvoru - čerstvě nastrouhaného
- pepř mletý
- 1 vejce
- cca hrst strouhanky
- brokolice - růžičky (nebo květák)
- slanina nebo schwarzwaldská šunka, tenké plátky dle potřeby
Postup Masové koule s brokolicí (květákem)
Postup přípravy receptu
-
Mleté maso dáme do mísy, přidáme vejce, 2-3 lžíce sojové omáčky (dle její chuti i slanosti) a osolíme (nesolíme) podle chuti. Opepříme, přidáme čerstvě nastrouhaný česnek a zázvor. Vše důkladně promícháme a zahustíme troškou strouhanky.
Brokolici (nebudeme potřebovat celou) nebo květák rozebereme na růžičky, které obalíme v mleté směsi a vytvoříme koule. Ty obalíme jedním nebo dvěma plátky schwarzwaldské šunky nebo moravské, anglické či jiné námi oblíbené slaniny.
Takto připravené koule vložíme do zapékací mísy, přidáme 1-2 lžíce vody, zaklopíme a pečeme cca 35 minut. Poté odklopíme a dopečeme dozlatova za občasného polití a přelití výpekem.
Podáváme s bramborovou přílohou.
Mletou směs můžeme pro obměnu dochutit kari kořením nebo čubricou, můžeme vynechat obalení slaninou...