Máslový králík v mandlích
Recepty, Jiné masoSuroviny
- králík
- sůl
- čerstvě drcený pepř
- 125 g másla
- olivový olej
- 3 středně velké cibule
- 5 stroužků česneku
- trochu hladké mouky
- 100 g oloupaných mandlí
- 150 ml suchého bílého vína
- 150 ml zeleninového vývaru
- pár snítek tymiánu (nebo 3 lžičky sušeného)
- 6 středně velkých brambor
- 300 g keříčkových rajčat
Postup Máslový králík v mandlích
Postup přípravy receptu
-
Králíka omyjeme, osušíme a naporcujeme. Osolíme a opepříme. Nemáme-li čerstvý tymián, posypeme jej (králíka, jasné?)sušeným. Obalíme v hladké mouce.
V nádobě, ve které budeme králíka péci, rozpálíme máslo.
Vložíme králičí kousky a ze všech stran osmažíme.
Opečené vyjmeme a odložíme stranou.
Ve výpeku orestujeme na měsíčky nakrájené cibule, na plátky nakrájené česneky. Přihodíme celé, oloupané mandličky a restujeme cca 10 minut.
Vlijeme vodu s vínem. Víno necháme odpařit, což trvá cca 10 min.
Do nádoby vrátíme maso. Ti, co mají čerstvý tymián, přidají jej právě teď.
Přikryjeme pokličkou či alobalem a dáme do trouby, předehřáté na 180 st. Přikryté a bez výrazného hlídání trouby necháme dusit-péci hoďku. Mezitím mrkneme, co nového na Topkách:-), ano, kávička taky bodne.
Brambory oloupeme, překrájíme na čtvrtky či osminky (zase to záleží na velikosti brambor)a v osolené vodě předvaříme 7 minut.
Rajčátka přepůlíme. 60 minut uteklo jako nic, takže pekáček vytáhneme z útrob trouby, přihodíme do něj brambory a rajčátka.
Pokapeme olejem a vrátíme zpět. Do trouby, přece!
Odkryté pečeme cca 30 minutek.
Rajčátka pustí voňavou šťávičku, brambory a králík získají pěknou barvičku.
No, a máme hotovo. Dobrou chuť.