Máslové croissanty
Recepty, MoučníkySuroviny
- 250 g hladké mouky
- 1/2 kávové lžičky soli
- 2 lžičky cukru
- 1/3 kostky droždí
- 15 g másla (přímo do těsta)
- 1 malé vejce
- 1 vejce na potření
- 150 ml mléka
- 125 g vychlazeného másla na provalování
Postup Máslové croissanty
Postup přípravy receptu
-
Mouku prosejte do mísy, přidejte sůl, cukr, droždí a změklé máslo, vyklepněte vejce a vlijte mléko. Nejprve vše promíchejte vařečkou a poté těsto zpracujte na vále ručně. Nezpracovávejte moc dlouho, aby těsto nebylo přílíš pružné, je horší ho rozválet. Poté těsto dejte těsto do větší mísy a překryjte potravinářskou folii. Uložte jej na 12 hodin až dva dny do lednice.
Odpočaté a hlavně opravdu studené těsto rozválejte na pomoučněném vále do většího obdelníku.
Kostku 125 g másla vyndejte z ledničky, poprašte moukou a snažte se ho rychle rozválet na placku o velikosti asi 2/3 rozměru obdelníku těsta. Těsto i máslo musí zůstat studené, jinak by se tuk mohl vstřebat do těsta a vznikla by z toho buchta.
Placku másla položte na kraj těsta (širší stranu másla k užší straně těsta). Nejprve přeložte to těsto bez másla přes máslo a poté přeložte tu druhou část. Lehce přitiskněte. Takto vzniklý obdelník z obou kratších stran přeložte dovnitř a zavřete jako knihu. Těsto nechte v chladu 30 minut odpočinout.
Po vyjmutí z lednice těsto rozválejte a ještě jednou zopakujte předchozí skládání. Poté těsto rozválejte na tenký velký obdelník a rozdělte jej na dva menší obdelníky. Šikmými řezy pak udělejte trojúhelníky na kterých udělejte na ktarší straně zářez asi 2 cm.
Každý croissant zarolujte od naříznuté strany směrem k jeho špičce. Naříznutou stranu přitom prsty roztáhněte a udržujte dál od sebe. Dlaní těsto stáčejte do ruličky a druhou rukou trochu natahujte špičku trojuhelníku.
Naskládejte croissanty na plech a nechte je ještě chvíli kynout na teplém místě.
Troubu si rozehřejte na 180 stupňů a povrch croissantů potřete rozšlehaným vejcem, dejte péct do vyhřaté trouby dozlatova, asi 15-20 minut.