Karamelový dortík
Recepty, DortySuroviny
- Korpus:
- 6 vajec
- 190 g cukru krystalu
- 200 g hladké mouky
- 50 ml oleje
- 40 g mletého kokosu
- Krém:
- 250 g cukru moučky
- 250 ml smetany (do karamelu)
- 200 g hořké čokolády
- 150 ml smetany ke šlehání
- želatinový ztužovač
- jahodová marmeláda
- sekané mandle
Postup Karamelový dortík
Postup přípravy receptu
-
Vejce s cukrem vložíme do mísy a vyšlehání do husté pěny. Přimícháme olej a opatrně vmícháme kokos a prosátou mouku. Dortovou formu si vymažeme a vlijeme těsto. Pečeme při 160°C. Vychladlý korpus vyjmeme z formy.
Na krém v kastrůlku rozpustíme cukr do světle hnědé barvy. Poté přilijeme horkou smetanu a krátce povaříme. Do smetany přidáme rozlámanou hořkou čokoládu a za stálého míchání rozpustíme. Tuto směs necháme odležet v chladu, dokud neztuhne. Můžeme si ji připravit den předem.
Vychladlou karamelovou směs smícháme se smetanou a vyšleháme. Podle návodu si připravíme želatinu a do ní po trochách vmícháváme karamelovou směs.
Dortový korpus dvakrát prokrojíme a pomažeme marmeládou a krémem. Zbylým krémem potáhneme dort shora a po stranách. Dozdobíme sekanými mandlemi