Máslová buchta s ovocem
Recepty, MoučníkySuroviny
- 250 g hladké mouky
- 160 g krupicového cukru
- 120 g přepuštěného másla
- 4 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 kávová lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 500 g cca ovoce čerstvé:
- rybíz
- maliny
- jahody nebo mražené či kompotované
Postup Máslová buchta s ovocem
Postup přípravy receptu
-
Začneme přepuštěním másla: na nejmenším plameni v rendlíku se silným dnem máslo rozpustíme a necháme cca 10 minut jemně probublávat. Sbíráme pěnu a nakonec přecedíme přes plátýnko a necháme prochladnout.
Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, postupně zašleháme oba cukry a do pevné hmoty, jeden po druhém, žloutky.
Jemným pramínkem, za stálého šlehání, zapracujeme prochladlé máslo.
Prosátou mouku s práškem do pečiva do sněhové směsi zapracujeme už stěrkou, pomalu, jemným obracením.
Dno dortové formy vyložíme papírem na pečení (přivřeme ho do ráfku) a boky vystříkáme olejem ve spreji nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Část těsta rozprostřeme do formy, poklademe částí ovoce (pokud je ovoce kyselejší, prosypeme ho cukrem), přesuneme zbytek těsta a zase ovoce. To do těsta trošku zastrčíme, aby moc nevykukovalo. Použila jsem švestky ve vlastní šťávě ze skla.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C, propečenost kontrolujeme špejlovým testem. Podáváme poprášené moučkovým cukrem.