Máslová buchta s ovocem

Recepty, Moučníky

Suroviny

250 g hladké mouky
160 g krupicového cukru
120 g přepuštěného másla
4 vejce
1 vanilkový cukr
1 kávová lžička prášku do pečiva
špetka soli
500 g cca ovoce čerstvé:
rybíz
maliny
jahody nebo mražené či kompotované

Postup přípravy receptu

  1. Začneme přepuštěním másla: na nejmenším plameni v rendlíku se silným dnem máslo rozpustíme a necháme cca 10 minut jemně probublávat. Sbíráme pěnu a nakonec přecedíme přes plátýnko a necháme prochladnout.

  2. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, postupně zašleháme oba cukry a do pevné hmoty, jeden po druhém, žloutky.

  3. Jemným pramínkem, za stálého šlehání, zapracujeme prochladlé máslo.

  4. Prosátou mouku s práškem do pečiva do sněhové směsi zapracujeme už stěrkou, pomalu, jemným obracením.

  5. Dno dortové formy vyložíme papírem na pečení (přivřeme ho do ráfku) a boky vystříkáme olejem ve spreji nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

  6. Část těsta rozprostřeme do formy, poklademe částí ovoce (pokud je ovoce kyselejší, prosypeme ho cukrem), přesuneme zbytek těsta a zase ovoce. To do těsta trošku zastrčíme, aby moc nevykukovalo. Použila jsem švestky ve vlastní šťávě ze skla.

  7. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C, propečenost kontrolujeme špejlovým testem. Podáváme poprášené moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!