Brambory v cibulovo-okurkové omáčce
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 5-6 větších brambor
- 1 velká cibule
- 5-7 nakládaných okurek (podle velikosti a chuti)
- 100 g zakysané smetany
- 2 rovné lžíce hladké mouky
- mléko podle potřeby
- 3 kuličky nového koření
- sůl
- pepř
- cukr
- vařené vejce k podávání
Postup Brambory v cibulovo-okurkové omáčce
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme, nakrájíme na větší kousky. Dáme vařit a vody dáme tolik, aby byly všechny potopené. Přidáme sůl a nové koření. Vaříme tak, aby se nerozvařily a zůstaly pěkné kousky. Vodu po uvaření slijeme a uchováme.
Cibuli nakrájíme nadrobno a okurky nastrouháme na hrubo. Měla jsem zbytek salátovky, tak jsem ji tam přidala, ale nemusí být. Máslo rozpustíme a cibuli orestujeme do zpěnění. Přidáme mouku a restujeme, až mouka začne chytat barvu.
Jíšku zalijeme vodou z brambor (a mlékem podle potřeby) a prošleháme metličkou. Přivedeme k varu a přisypeme okurky. Vaříme cca 10 minut. Do smetany vmícháme trochu omáčky a promícháme. Vrátíme zpět do omáčky a už jen krátce prohřejeme.
Omáčku od začátku nesolíme, protože voda z brambor bývá dost slaná. Dochutíme podle chuti a kyselosti cukrem a mletým pepřem. Na talíř nachystáme brambory a zalijeme horkou omáčkou. Podáváme s vařenými vejci nebo vařeným hovězím masem.