Brambory v cibulovo-okurkové omáčce

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

5-6 větších brambor
1 velká cibule
5-7 nakládaných okurek (podle velikosti a chuti)
100 g zakysané smetany
2 rovné lžíce hladké mouky
mléko podle potřeby
3 kuličky nového koření
sůl
pepř
cukr
vařené vejce k podávání

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme, nakrájíme na větší kousky. Dáme vařit a vody dáme tolik, aby byly všechny potopené. Přidáme sůl a nové koření. Vaříme tak, aby se nerozvařily a zůstaly pěkné kousky. Vodu po uvaření slijeme a uchováme.

  2. Cibuli nakrájíme nadrobno a okurky nastrouháme na hrubo. Měla jsem zbytek salátovky, tak jsem ji tam přidala, ale nemusí být. Máslo rozpustíme a cibuli orestujeme do zpěnění. Přidáme mouku a restujeme, až mouka začne chytat barvu.

  3. Jíšku zalijeme vodou z brambor (a mlékem podle potřeby) a prošleháme metličkou. Přivedeme k varu a přisypeme okurky. Vaříme cca 10 minut. Do smetany vmícháme trochu omáčky a promícháme. Vrátíme zpět do omáčky a už jen krátce prohřejeme.

  4. Omáčku od začátku nesolíme, protože voda z brambor bývá dost slaná. Dochutíme podle chuti a kyselosti cukrem a mletým pepřem. Na talíř nachystáme brambory a zalijeme horkou omáčkou. Podáváme s vařenými vejci nebo vařeným hovězím masem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!